Митний склад: що це таке?

Митний склад: що це таке?

23.06.21 21:00 1 635

Вантаж, який експортується в Україну, обов'язково підлягає митному контролю та оформленню. Під час проведення даних процедур при ввезенні продукції з інших країн — визначення розміру мит і зборів, підготовки необхідної документації або при виникненні спірних ситуацій — товар повинен зберігатися в певному місці. З цією метою вводиться спеціальний режим митного складу. Нумо розберімо що це таке. Ну а розповість нам про це співробітник ТОВ «Дженерал Транс Альянс Логістик» - ліцензованого митного складу в Борисполі.

Що являє собою митний склад?

За визначенням, митний склад (МС) - це певна юридична процедура, при якій ввезений в країну товар поміщається на зберігання тимчасово. Вантаж знаходиться під контролем митного органу в закритому, спеціально обладнаному приміщенні або на відкритому майданчику. Термін «митний склад» має два тлумачення:

  • так називається митна процедура визначення продукції на зберігання;
  • закрите приміщення або майданчик для зберігання товару під митним контролем.

Особливості такого режиму полягають в тому, що для зберігання ввезеного вантажу не потрібно оформляти ліцензії та платити митних податків і зборів. Знаходження експортованої продукції на митному складі обмежується певними строками.

Увага! Митний склад не можна ототожнювати зі складом тимчасового зберігання. Головна відмінність в тому, що МС — це спеціальний режим, а СМЗ — безпосереднє місце для зберігання вантажів.

Типи митних складів

Залежно від кола обслуговування клієнтів митні склади діляться на два види:

  1. Відкриті. Призначені для дозволеного законодавством зберігання і перевезення через кордон України продукції. Організовуються органом митниці або особою, яка має статус юридичної особи, внесеної до Реєстру власників ТЗ. Відкритими митними складами дозволяється користуватися будь-яким особам, відмовити в прийнятті товару на ТЗ такого типу власник не може.
  2. Закриті. Створюються особами, які мають статус юридичних осіб, які внесені до Реєстру власників ТЗ. Митні склади закритого типу організовують для зберігання вантажів певного кола осіб або товарів, обмежених особливими умовами зберігання. До вантажів є доступ лише у власників ТЗ та осіб, зазначених ними в установчих документах складу, і наділені такими повноваженнями співробітники митниці.

Види митних складів по їх обладнанню — відкриті простори або спеціально оснащені для зберігання товарів приміщення. На територіях МЗ під відкритим небом товари можуть зберігатися прямо в транспортних засобах, якими перевозяться.

Вимоги до митного складу

При організації митного складу та оформленні установчих документів обов'язковою умовою є дотримання певних вимог:

  • гарантування безпеки та цілісність всіх вантажів;
  • наявність всіх умов і виконання вимог, необхідних для правильного зберігання продукції;
  • створення умов для безперешкодного доступу та контролю товару з боку працівників митниці.

Дані вимоги — необхідний мінімум яким повинна відповідати організація митного складу. При невиконанні основних положень дозвіл митниці на зберігання продукції не буде отримано.

Зберігання на митному складі: як отримати дозвіл?

Для розміщення товару на ТЗ потрібно отримати дозвіл від митниці. Цей документ може бути виданий за заявою після того, як вантаж буде задекларовано. У заяві декларанта зазначається така інформація:

  1. назва вантажу, товару;
  2. митна вартість вантажу;
  3. підстави, на яких товар розміщується на ТЗ;
  4. адреса розташування митного складу.

Разом з вказаною заявою, в орган митної служби подається техпаспорт товару; договір про зберігання з власником складу; документи, що підтверджують правомірність зберігання даного вантажу на зазначеному складі. Після слід почекати отримання згоди від митного органу. Отримавши цей документ, потрібно підтвердити розміщення вантажу складською квитанцією, підписаною власником ТЗ.

Вантажі, які не потребують особливих умов зберігання, можна розмістити на відкритому майданчику. При отриманні письмового дозволу митниці можна зберігати габаритний товар, що не вписується в територію складу, поблизу від нього.

Увага! На склади тимчасового зберігання вантажі можуть відправлятися не тільки в добровільному порядку, а й в примусовому. Це відбувається, коли товар для реалізації, незаконно ввезений на територію України, немає можливості експортувати; якщо вантаж був провезений через кордон з порушенням українського законодавства.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 102)
Попередня новина: Що таке інженерна ...
Наступна новина: Что такое кросс-докинг?

КОМЕНТАРІ

аватар країна
LastHipsterOfImperial - 23.06.21

Спасибо за статью