У Тернополі відбувся 8-й «Мистецький фестиваль «Ї»

У Тернополі відбувся 8-й «Мистецький фестиваль «Ї»

24.06.21 08:10 0 459
Презентації нових книг, зустрічі з кумирами, цікаві розмови, сучасна поезія та незвична музика – у Тернополі завершився 8-й «Мистецький фестиваль «Ї».

Фестиваль вкотре довів, що тут всі свої, адже впродовж п’яти днів більше 30-ти відомих сучасних письменників, поетів, режисерів, 8 музичних гуртів вражали і дивували сотні тернопільських поціновувачів культури і мистецтва.

Перший день мистецької події проходив у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля», де місцеві письменники представили свої книги та творчі проєкти.

У другий фестивальний день, приурочений українським фільмам, відвідувачі мали змогу переглянути кінострічки «Однокласники», «З України до Голівуду», «Ваш Василь» та «Чорний Ворон».

Третій та усі наступні дні фестивалю «Ї» проходили у Тернопільському драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка, де відомі українські та іноземні літератори продовжували дивувати і дарувати позитивні емоції відвідувачам.

Марк Лівін, Дара Корній, брати Капранови, Дмитро Лазуткін, «Лінія Маннергейма» - насиченим та неймовірно яскравим видався третій день фестивалю.

Не забули під час мистецької події і про молодих поетів. Презентовано було антологію письменників під назвою «Молоді голоси», після чого присутні у залі автори виходили на сцену та зачитували свої вірші.

Особливе місце 3-го дня фестивалю зайняла музика. На сцені драмтеатру виступили молоді гурти «Джевелін» і «Nazva», які наповнили енергією весь зал та здивували багатьох своїм талантом і манерою виступу. Завершився день виступом хедлайнерів - гурту «Лінія Манергейма» за участі Сергія Жадана. Музиканти зуміли поставити усіх відвідувачів на ноги та відірватися на повну.

Окрім українських митців, на Мистецький фестиваль «Ї» щороку з’їжджаються і гості з-за кордону.

Оскільки 2021 рік у нашому місті названий роком талановитого польського письменника родом з Тернополя Корнеля Філіповича, VIII Фестиваль «Ї» відвідали гості саме з Польщі. Юстина Соболевська презентувала тернопільським читачам свою книгу «Мирон, Ілля, Корнель: розповідь про Корнеля Філіповича», а гостей дійства привітав Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк.

Важливі теми українсько-польських відносин підіймали учасники і під час четвертого фестивального дня. Провели дискусію про міжнаціональні стереотипи та презентували свої книги на сцені Тернопільського драмтеатру польські письменники Конрад Янчура та Зємовіт Щерек.

Наступними у суботній вечір виступили незмінний гість фестивалю Олександр Ірванець, один із найбільш популярних та знаних поетів сучасності Юрко Іздрик, а також - Артем Полежака і Олена Герасим’юк.

Вже доброю традицією на фестивалі стали і музичні виступи. Цього разу на сцені театру запалювали київський гурт Shadazz, хлопці із «Lit.Core» та гурт Vivienne Mort.

У фінальний п’ятий день Фестивалю «Ї» для присутніх виступили відомі письменники: Макс Кідрук, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Богдан Коломійчук, Максим Беспалов та інші. Також цього дня представлено було молодіжну літературну сцену та музичну – нікого не залишили байдужими львівський гурт «Тріо Мар’яничі» та хедлайнери фестивалю, гурт «Kalush».

«Від імені співорганізаторів фестивалю Тернопільської міської ради та усіх жителів громади висловалюю щиру вдячність усім причетним до проведення в нашому місті цієї визначної мистецької події. Завдяки фестивалю «Ї» все більше українців та іноземців відкривають для себе Тернопіль, українську культуру та мистецтво, - наголосив міський голова Сергій Надал. - Дякую також за підтримку розвитку міжнародного літературного надбання України і Польщі Генеральному консульству Республіки Польща у Луцьку».

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області 8 ...

КОМЕНТАРІ