У продажу можна знайти різні види кави, які відрізняються вартістю, країною виготовлення, технологією обробки кавових зерен. Чим відрізняються різні сорти кави? У чому їх переваги та недоліки? Далі, ми безпосередньо розглянемо чим кава арабіка відрізняється від робусти.
Робуста vs арабіка
Насправді сортів кави не так багато, як може здатися. Для заварювання кави використовують всього два сорти — арабіку і робусту, які мають кілька ключових відмінностей:
- Кава сорту арабіка росте на гірських схилах і плато. Вона має зерна характерного фіолетового або червоного кольору. Висота кавового дерева може досягати 5 м, і кожне дерево може давати до 5 кг кави. Дозрівають плоди досить довго - 7-9 місяців, залежно від місця зростання. Зерна арабіки подовжені, вони мають невелику кислинку.
- Арабіка має безліч підвидів, що мають свої характерні особливості зростання кави, види приготування кавових зерен. До найпоширеніших підвидів цього сорту кави відносяться: катура, арамоса, бурбон, типики.
- Робуста — сорт кави, який росте в екваторіальних лісах. Його плоди дозрівають довше, ніж арабіка - 10-11 місяців. Кавова рослина може бути довжиною від 2 до 10 метрів. З кожного з дерев збирається врожай до 1,5 кг кави. Зерна робусти мають круглу форму. Кава має насичений смак, відрізняється вираженою гіркотою.
- Арабіка і робуста мають певні відмінності, їх називають непримиренними суперниками в кавовому світі. На думку дегустаторів кави, арабіка перевершує робусту за кількома якостями. Арабіка містить менше кофеїну, ніж робуста, практично у два рази. Якщо в арабіки після обсмажування зерен кофеїн становить до 1,3%, то в робусті - 1-2,5%.
- Смак арабіки та робусти відрізняється за рахунок різного рівня вмісту амінокислот. Для робусти характерний високий вміст амінокислот, тому кава має терпку нотку, він гіркий і гострий. Арабіка цієї нотки в'язкості не має, її відрізняє легка кислинка. Така кава має більш витончену смакову гаму та аромат, що обумовлено різницею в методі обробки зерен.
- Арабіку обробляють вологим, а робусту сухим способом.
- Арабіка більше цінується любителями кави, але і коштує вона значно дорожче. Це пояснюється високою собівартістю її виробництва. Робуста, хоча її виробництво і становить менше 30% від всього обсягу виробленої кави, коштує дешевше. Дозрівання плодів кавових дерев сорту робуста відбувається довше, але за рахунок високої врожайності та стійкості до хвороб собівартість робусти менша. На ціну кави впливає і спосіб обробки зерен кави. Сухий спосіб обробки, який використовується переважно для зерен робусти, економніший, ніж волога обробка.
Висновки
Арабіка і робуста — види кави, які мають безліч відмінностей, але багато поціновувачів кави впевнені, що найкращий напій — той, який зварений з суміші обох сортів. Арабіка віддасть кави насичений аромат, а робуста — характерну гіркоту.
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Колишнім комуністичним ...
Наступна новина: Что делать,если ухудшилось ...
Рост населения Казахстана: тенденции и вызовы
Топ-5 Лайфхаков: Как Открыть Сейф
Женские часы: как выбрать идеальную модель для делового стиля и летних образов
Понятие и признаки инфантильности: как распознать психологическую незрелость
Самі дієві мазі з трав