На Хортиці створили меморіальний комплекс менонітів

На Хортиці створили меморіальний комплекс менонітів

26.06.21 10:14 0 330
На Хортиці у Запоріжжі 24 червня відбулося урочисте відкриття «Меморіалу Хортицьких менонітів». Як передає кореспондент Радіо Свобода, наразі на ньому представлені 15 нагробних плит з менонітського цвинтаря, що були замуровані у фундамент побудованої 1935 року комори.

Це перша черга меморіального комплексу, яким має бути вшанована пам'ять менонітів, що жили на території Запоріжжя та за радянського режиму зазнали репресій. Представлені в комплексі пам'ятки датуються 1793-1918 роками.

«Найбільш репрезентативні знахідки – ті, що були впізнавані, що мали певні ушкодження, які можна було прибрати і побачити настільки добре ми їх відрестраврували. Ми починали з каменів найстаріших кінця 18 сторіччя. Вони майже безіменні, лише з ініціалами, але вони у нас є найстарішими нагробками у Запоріжжі взагалі, мабуть. Представлені лікарі, промисловці, і каміння, яке гарний має вигляд. Спиралися на індивідуальні історії і вигляд нагробків. Далі будемо розширятися. Буде друга черга меморіалу – вже є генплан. Із знайдених пам'яток вдалося ідентифікувати близько 120 осіб з іменами, датами, родичами тощо. Реставрувати будемо по мірі розширення меморіалу», – розповів Максим Штатський, що керував археологічними роботами, під час яких виявлено надгробки.

Активну участь у розробці проєкту «Меморіалу Хортицьких менонітів» взяли участь нащадки запорізьких менонітів, що нині живуть закордоном, перш за все, у Канаді.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Як вибрати СТО?

КОМЕНТАРІ