Як вибрати вінчальну ікону в подарунок?

Як вибрати вінчальну ікону в подарунок?

02.07.21 21:49 6 745

Ікони для вінчання (Господь Вседержитель і Пресвята Богородиця) займають особливо почесне місце в православних сім'ях, уособлюючи духовну єдність подружжя. Саме ж вінчання є церковне таїнство, яке благословляє союз чоловіка і жінки перед Богом, Який дає благодать для праведного подружнього життя і народження дітей. Щоб розуміти важливість всіх атрибутів вінчання (ікони, кільця і т. д.), Необхідно звернутися до історії появи цього таїнства.

Історія таїнства вінчання

Зародилося вінчання в Візантії до кінця четвертого століття нашої ери, і вперше офіційно визнано було в 444 році Вірменською Церквою. В XI-X ст. таїнство стало обов'язковим у Візантії для всіх вільних християн. У нашій країні вінчатися спочатку могли тільки представники знаті (бояри, князі і т. д.) І тільки до кінця XVII століття таїнство стало всенародним.

Основним символом вінчання, перейнятим з християнського Сходу, є покладений на голову вінець, який зустрічався при укладенні шлюбу ще до виникнення християнства. Завдяки св. Іоанну Златоусту виникло християнське трактування вінця, як символу подолання плоті (пор. 1 Кор. 9, 25; 2 Тим. 4, 8): «Їм (молодим) покладають на голову корону, бо вони не переможені, і слідують до шлюбного ложа, не будучи переможеними хіттю. Якщо ж хтось, будучи рабом похоті, віддається розпусті, то як він також може отримати вінець на голову, будучи переможеним?».

Символічне значення кільця при укладенні шлюбу теж виникло раніше християнства, і було пов'язане з обрядом викупу нареченої. За часів раннього християнства на Сході молодята вже обмінювалися обручками в знак взаємної вірності та єднання.

Хто має дарити вінчальні ікони?

Вінчальні ікони займають найважливіше місце під час проведення таїнства. Священик просить у Бога послати на пару благодать і благословити їхній шлюб. Чоловік отримує благословення образом Спасителя, а дружина — іконою Божої Матері. Саме ця вінчальна пара буде оберігати сім'ю від негараздів, спокус і зміцнювати їх віру при різних життєвих випробуваннях.

Найголовніше, що вінчальні ікони слід сприймати тільки з духовної точки зору. Благословення чоловіка образом Христа символічно вказує на прийняття чоловіком відповідальності глави малої Церкви та хреста сімейного життя. Молода дружина благословляється образом Пресвятої Богородиці, що несе добро, вірність, найбільшу материнську любов. Художня і матеріальна цінність ікон є другорядними. Вінчання має найважливіше значення для пари молодих людей, оскільки їх союз перетворюється з допомогою Божою в малу Церкву.

У будинку вінчальні ікони ставляться в східній частині житла. Образ Спасителя повинен розташовуватися правіше, а образ Божої Матері лівіше. Як правило, вінчальну пару набувають батьки майбутнього подружжя, тим самим висловлюючи своє благословення і довіряючи своїх дітей Господу і Божій Матері. Однак заздалегідь ікони можуть купувати також самі молодята або їх родичі. Найчастіше вінчальні пари передаються з покоління в покоління, виступаючи в якості сімейної реліквії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 89)
Попередня новина: 6 преимуществ покупки ...
Наступна новина: Сумки-бананки для дітей: що ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Meatball1488 - 03.07.21

Сайт супер, побольше бы таких!

аватар країна
Samyrau_png - 03.07.21

Дуже пізнавально, респект

аватар країна
Lapa24 - 02.07.21

Хм… Очень даже ничего.

аватар країна
phcr809 - 02.07.21

Нормусь

аватар країна
steant - 02.07.21

Знакомый стиль...

аватар країна
sashastav - 02.07.21

Восхитительно..