Світлодіодна стрічка: переваги,застосування і принцип роботи

Світлодіодна стрічка: переваги,застосування і принцип роботи

07.07.21 08:24 0 550

Світлодіодна стрічка — це штучне джерело світла, яке представляє собою вузьку гнучку стрічку зі світлодіодами, розташованими на рівній відстані один від одного. У чому ж перевага такої стрічки? Чому вона так швидко набирає популярність? Де і як її можна використовувати? Розбираємося нижче! Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину eleko.com.ua, в якому її безпсоредньо можна придбати.

Переваги світлодіодної стрічки:

  • По-перше, світлодіодна стрічка використовується для різних цілей. Вона може служити джерелом додаткового і навіть основного освітлення, а також декоративним дизайнерським рішенням.
  • По-друге, стрічки споживають дуже мало енергії — набагато менше, ніж традиційні лампи розжарювання або навіть сучасні компактні люмінесцентні лампи, які вже вважаються енергозберігаючими.
  • По-третє, при правильному монтажі та експлуатації світлодіодні стрічки служать дуже довго — до 50 тисяч годин.
  • По-четверте, вони гнучкі та тонкі, тобто їх можна встановлювати на будь-яких поверхнях, навіть складної конфігурації, і в важкодоступних місцях.
  • І по-п'яте, її яскравістю і навіть кольором можна керувати за допомогою диммеров і контролерів RGB.

Де використовується стрічка?

Яскраву стрічку можна використовувати в якості основного джерела світла, замінивши нею звичайні люстри та лампи.
Часто світлодіодні стрічки використовують в якості додаткового підсвічування — наприклад, на кухні, де вони кріпляться під навісними шафами і висвітлюють робочу зону.

Крім того, стрічка може нести чисто декоративну функцію, додаючи різноманітності в інтер'єр і розставляючи акценти.
Світлодіодною стрічкою прикрашають не тільки будинки, але і ландшафти, і автомобілі, оформляють нею банери та рекламні вивіски — можливості світлових рішень, які можна реалізувати за допомогою світлодіодної стрічки, обмежуються тільки фантазією дизайнера.

Конструкція світлодіодної стрічки

Світлодіодна стрічка представляє собою гнучку плату з системою мідних струмопровідних доріжок, які через резистори з'єднують світлодіоди — напівпровідникові джерела світла.

Для позначення типу світлодіода використовується буквене скорочення SMD (surface mounted device), що в перекладі з англійської означає "прилад, що монтується на поверхню". Далі йдуть цифри, які описують розміри чіпа світлодіода.
Наприклад, позначення SMD 3528 означає діод розміром 3,5 х 2,8 мм, а SMD 5050, відповідно, розмір 5 х 5 мм.
Світлодіодні стрічки відрізняються різноманіттям — по типу напруги, по ширині, кількості світлодіодів. Найбільш поширені стрічки з напругою 12В, 24В і 220В. Основні розміри по ширині - 8, 10, 12 і більше мм, в залежності від типу світлодіодів і щільності їх розміщення на стрічці.

Найпоширенішими вважаються моделі з 30, 60 і 120 світлодіодами на метр стрічки. Також зустрічається і більш щільне розташування - 168 і 240 діодів на метр.

Залежно від способу розміщення світлодіодів, стрічки діляться на однорядні, дворядні і т.п. - за кількістю рядів. Найбільш поширені якраз однорядні та дворядні стрічки — завдяки своїй універсальності.

Принцип роботи світлодіодної стрічки

Світлодіод — це напівпровідникове джерело світла, яке починає світитися при подачі електричного струму. Але світлодіодам для роботи потрібна постійна напруга, тоді як в побутовій електромережі використовується змінний струм.

Для перетворення змінної напруги в постійну використовується блок живлення.

Сама стрічка представляє собою спеціальну струмопровідну підкладку, на якій вмонтовані світлодіоди. Причому вони послідовно з'єднані між собою — наприклад, може бути по три штуки для стрічок 12В і по шість штук для 24В. У цей "кластер" світлодіодів додаються і резистори, що обмежують струмове навантаження. Вони потрібні для того, щоб захистити світлодіод від надмірних навантажень, які приводять до його швидкої деградації (виходу з ладу).

Потім групи світлодіодів і резисторів з'єднуються між собою паралельно та утворюють відрізки необхідної довжини. Шаблонним, стандартним розміром заведено вважати 1 метр, саме тому в характеристиках світлодіодної стрічки вказується кількість світлодіодів на метр.

Особливу увагу слід звернути на місця розрізання стрічки — позначені на всій її довжині у вигляді "ножиць".
Якщо стрічку розрізати в іншому місці, то станеться порушення електричного кола, і відрізок стрічки, на якому порушена цілісність ланцюга, виходить з ладу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 93)
Попередня новина: Плюси та мінуси покупок ...
Наступна новина: Основні критерії вибору ...

КОМЕНТАРІ