Голова УІНП у річницю Волинської трагедії закликав до чесної наукової дискусії та взаємоповаги

Голова УІНП у річницю Волинської трагедії закликав до чесної наукової дискусії та взаємоповаги

12.07.21 09:01 0 679
11 липня у Польщі на державному рівні вшановують пам'ять жертв Волинської трагедії 1942-1943 років. Тоді, у роки Другої світової війни, як мовиться у зверненні Українського інституту національної пам'яті, на польсько-українському прикордонні десятки тисяч поляків і українців стали жертвами міжетнічних конфліктів – злочинів підпільних військових формувань і цивільних осіб обох націй.

«Чесна наукова дискусія, пошукові роботи, вивчення архівів – без популізму і пересмикувань – це те, чого так не вистачає нашим країнам. Водночас конкуренція жертв, призначання цілих народів чи угрупувань колективними винуватцями, применшення страждань іншої сторони конфлікту і спроби виправдання вбивць логікою «вони перші почали» є шляхом в нікуди, який веде до зростання міжетнічної ворожнечі та ризику нових жертв у майбутньому. Кожна нація – й українці, й поляки – повинні мати мужність поважати біль і втрати з протилежного боку та визнати відповідальність за злочини конкретних людей зі свого боку. Адже якщо хочемо порозуміння та добросусідських відносин у майбутньому, не маємо альтернативи реальному осмисленню Волинської трагедії на засадах чесного діалогу і взаємної поваги на підставі християнської формули «просимо пробачення та самі пробачаємо», – заявив голова УІНП Антон Дробович.

До між українськими та польськими істориками немає згоди щодо чисельності жертв, як серед поляків, так і українців, дискусійними є й питання щодо організаторів і виконавців злочинів.

11 липня, згідно з рішенням Сейму Польщі від 22 липня 2016 року проголошено «Національним днем пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої». Волинські події у Польщі називають «Волинською різаниною», «геноцидом», одноосібно звинувачують українських націоналістів. З таким трактуванням не погоджуються в Україні. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська трагедія: ненависть українців до поляків формувалась десятиліттями. Передумови і мотиви

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Отель в Одессе у моря: ...
Наступна новина: Литва отримає допомогу ЄС ...

КОМЕНТАРІ