Швелер: що потрібно знати?

Швелер: що потрібно знати?

13.07.21 16:40 0 637

Швелер — один із дуже поширених і відомих варіантів профілю металопрокату. Назва його походить від прізвища німецького інженера, який вперше використав його в будівництві. Перетин швелера — широка буква "П": складається з двох "полиць" і однієї стінки. Швелер, як і багато інших видів металопрокату спеціалізований у своєму напрямку: використовується в основному в будівництві та машинобудуванні. Він потрібний через перетин, який дозволяє нести важкі навантаження, і з яким можна домогтися щільного прилягання. Далі, ми розглянемо основні різновиди швелерів й їх призначення. Ну а розповість нам про це співробітник ТОВ " ТОРГОВИЙ ДІМ "ПАРИТЕТ": https://tdparitet.com.ua/ua/shveller-1/, де безпосередньо можна придбати сортамент швелерів в Україні.

Який буває швелер?

Швелер класифікують відповідно до наступних критеріїв:

  • Швелер гарячекатаний. Цей варіант проводиться за допомогою прокатки заготовки при температурі ~ 1200 градусів за Цельсієм.
  • Швелер гнутий рівнополочний. Виробляється на трубних станах з рулонної стали різної якості та властивостей.

Швелер гарячекатаний перевершує гнутий по міцності (при рівній товщині стінки), тому частіше застосовується саме він. Даний швелер підрозділяється наступним чином:

  1. З ухилом внутрішніх граней полиць (маркуються літерою У). Полки цього варіанту мають ухил з внутрішньої сторони, що дозволяє краще чинити опір для деформацій. Такий швелер на вигин більш жорсткий.
  2. З паралельними гранями полиць (маркуються літерою П). Як можна зрозуміти з назви, полки цього прокату паралельні один одному.
  3. Економічний (маркуються літерою Е).
  4. Легкої серії (маркуються літерою Л).

Останні два варіанти застосовуються досить рідко.

Для виготовлення швелерів використовують наступні матеріали:

  • вуглецева сталь;
  • низьколегована сталь;
  • на спецзамовлення, високолегована (нержавіюча, термостійка і т. д.) сталь.

Основний обсяг швелера виготовляється з вуглецевої сталі. Швелер з низьколегованої сталі зустрічається набагато рідше.

Для чого потрібен швелер?

Швелер — вельми поширений і популярний вид металопрокату, і застосовується він часто. Тому, сфери його використання досить великі. Перелічимо основні з них:

  1. Будівництво. Можна перерахувати такі приклади: армування елементів конструкцій, опорна функція в конструкціях, ніші для різних комунікацій (виходить повноцінний канал, оскільки швелер порожній усередині).
  2. Машинобудування. Опорні та фіксуючі деталі, кріпильні деталі, каркаси, оснащення для збирання-зварювання виробів, і т. д.
  3. Автомобілебудування. За аналогією з машинобудуванням.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 105)
Попередня новина: Зачем нужен чехол для ...
Наступна новина: Чому варто придбати собі ...

КОМЕНТАРІ