Польща відмовилася виконувати проміжне рішення суду ЄС

Польща відмовилася виконувати проміжне рішення суду ЄС

16.07.21 10:21 0 481
Конституційний суд Польщі 14 липня своїм рішенням відмовився виконувати проміжне рішення суду Європейського суду у справі про верховенство права.

Конституційний суд дійшов висновку, що припис європейської установи щодо правової та судової системи Польщі не відповідає її конституції.

Йдеться про припис від 2020 року, в якому вища судова інстанція Євросоюзу наказала зупинити роботу нової дисциплінарної палати при Верховному суді Польщі.

Як заявили в правлячій партії країни «Право і справедливість», Євросоюз втручається у внутрішні реформи, нібито необхідні для підвищення ефективності судів та усунення залишків впливу комуністичного минулого.

Читайте також: Президентка Єврокомісії назвала «ганебним» угорський закон «проти ЛГБТ»

Водночас критики як усередині Польщі, так і в ЄС, стверджують, що ці реформи підважують верховенство права та посилюють вплив «ПіС» на правову систему.

Міністр юстиції Збігнев Зьобро привітав рішення Конституційного суду, заявивши, що воно спрямоване «проти втручання, узурпації та правової агресії з боку органів Європейського Союзу».

Натомість колишній голова Європейської ради Дональд Туск, який очолює опозиційну польську партію «Громадянська платформа», звинуватив уряд у «виході з ЄС».

Варшава та Брюссель протягом багатьох років сперечаються щодо реформ, які здійснює уряд під контролем «ПіС».

Читайте також: Волинська трагедія: ненависть українців до поляків формувалась десятиліттями. Передумови і мотиви

Очікується, що цього тижня Конституційний суд ухвалить ще одне рішення у іншій справі щодо того, чи має право Євросоюзу перевагу над конституцією Польщі.

Європейський союз подав до базованого у Люксембурзі Європейського суду скаргу на Польщу у березні цього року. Європейська комісія 31 березня зажадала, щоб Європейський суд ухвалив рішення про призупинення виконання минулих рішень Дисциплінарної палати доти, доки суд ЄС не винесе остаточного рішення з цього питання.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Уряд працює над тим,аби ...
Наступна новина: У ЄС пропонують до 2035 ...

КОМЕНТАРІ