Форум громад Дністровського каньйону: Тернопільщина представила свій туристичний потенціал

Форум громад Дністровського каньйону: Тернопільщина представила свій туристичний потенціал

16.07.21 09:37 0 387
14 липня 2021 року в конференц-залі ПзОВ ,,Перлина Придністер'я” Городенківської міської ради с. Михальче Коломийського району Івано-Франківської області відбувся Форум громад Дністровського каньйону. Городенківська міська територіальна громада ініціювала міжмуніципальний проект ,,Дністровський каньйон. Dniester Canyon”, метою якого є збереження та розвиток, як туристичного об'єкта, пам'ятки природи – Дністровського каньйону на засадах співробітництва між Придністерськими громадами Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей, яких загалом є 33. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства розвитку громад України. Термін реалізації проекту - 5 років. Початок реалізації проекту 01 серпня 2021 року.

Тернопільську область на заході представляли Світлана Байталюк, директорка департаменту культури та туризму та голови Борщівської, Заліщицької, Золотопотіцької, Іване-Пустенської, Коропецької, Мельнице-Подільської, Монастириської, Товстенської територіальних громад, запрошених до участі в міжмуніципальному проекті.

Світлана Байталюк розповіла про розвиток туризму у громадах Придністер'я та повідомила, що Тернопільщина була однією із перших областей, яка ініціювала питання вироблення спільних підходів до використання найбільшого в Європі каньйону річки Дністер, розроблення спільних туристичних маршрутів та їх просування на ринку. Обговоренню саме цих питань був присвячений Західноукраїнський круглий стіл ,,Дністровський каньйон – погляд у глибину”, який відбувся у селі Печорна біля Заліщик 10 років тому - 13 квітня 2011 році.

У рамках проєкту ,,Дністровський каньйон” на території громад 4 Придністерських областей передбачено реалізувати такі заходи:

1. Розробка та маркування маршруту та туристичних локацій;

2. Розвиток народних промислів;

3.Облаштування й благоустрій пам'яток природи та культури на території Дністровського каньйону зі збереженням їх історичної цінності зі всіма супутніми процедурами;

4. Розробка бренду ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН;

5. Активна промоція та популяризація ДНІСТРОВСЬКОГО КАНЬЙОНУ в креативних індустріях через мас-медіа (в тому числі створення сайту ,,ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН”);

6. Облаштування сучасних інформаційних стендів з інформацією про туристичні маршрути;

7. Залучення самозайнятого населення до створення точок продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва, овочі, фрукти, ягоди, лікарські трави, фіто-чаї, мед, тощо;

8. Розвиток об'єктів туристичної інфраструктури громад;

9. Мобілізація молоді через навчальний компонент у закладах освіти;

10. Проведення виставок виробів мистецтва місцевих митців;

11. Проведення навчань для місцевого населення громад щодо створення зелених садиб;

12. Розробка міні-подорожі для туристів локаціями Дністровського каньйону;

13. Відкриття туристично-інформаційного центру;

14. Організація спортивних заходів на Дністрі;

15. Проведення онлайн візиту до громад Дністровського каньйону;

16. Створення інноваційного культурного продукту;

17. Розробка відео-презентації Дністровського каньйону;

Долина Дністра є геологічний і ботанічний музей під відкритим небом: тут нараховується більше 100 унікальних пам'яток природи, понад 300 пам'яток історії, культури, архітектури, що є основою для створення локальних туристичних пропозицій.

Об'єктивно прийшов час, коли зі становленням громад питання використання Дністровського каньйону для організації туристичних маршрутів із активними засобами пересування та розвитку відповідної туристичної інфраструктури у громадах Придністер'я в межах Тернопільської області можуть і повинні вирішуватися.

Громади, учасники проекту, мають населені пункти, які виходять безпосередньо до долини Дністра, а природньокліматичні умови придатні для організації екскурсійного туризму, сільського зеленого туризму, а також різних видів рекреаційно-туристичної діяльності – лікувально - та спортивно-оздоровчої, масового пляжно-купального відпочинку, рибної ловлі і навіть судноплавного.

Активний водний туризм, а саме сплав річкою Дністер є однією з найпопулярніших пропозицій літнього туристичного сезону в Україні. Унікальності маршруту надають, в першу чергу, мальовничі ландшафти травертинові скелі і геологічні відслонення, печери і гроти, водоспади, острови, пам'ятки природи, історії, архітектури, етнографії.

Окрім того тут розвиваються такі туристичні атракції, як кінні подорожі, рафтинг, дайвінг, сноу-бординг, прогулянки на повітряних кулях, різного роду фестивалі. Все це збільшує привабливість території, а відтак і туристопотік.

Всі ці унікальні можливості є основою для розробки локальних туристичних продуктів Тернопільського Придністер'я. Туристичні фірми пропонують більше 30 комплексних маршрутів, які включають відвідання печер, водоспадів та організація сплавів по Дністру. Особлива увага приділяється облаштуванню туристичних стоянок, здійсненню заходів щодо підвищенню безпеки туристів.

Такий крок дозволить учасникам договору спільно залучати кошти з держбюджету та міжнародної технічної допомоги, брати участь у проєктах транскордонного співробітництва ЄС, а це, своєю чергою, дозволить розвивати економіку, відновлювати інфраструктуру та покращувати рівень життя у територіальних громадах.

Борщівська територіальна громада є лідером і носієм бренду ,,Печери Тернопільщини”, у Монастириській територіальній громаді розбудовується музей під відкритим небом ,,Лемківське село”, в якому збережені тисячі унікальних артефактів історичної і культурної спадщини лемківського етносу. Це гарний приклад реалізації проекту щодо розвитку музейного туризму. Заліщицька територіальна громада працює над пошуком джерел фінансування для реалізації проєкту ,,Створення рекреаційної зони з реновацією набережної ,,Сонячний пляж” та туристичного маршруту ,,Стежка здоров'я” в місті Заліщики” з метою відновлення колишньої слави курортної території. У Коропецькій територіальній громаді розвивають сільський зелений туризм. Далеко за межами громади вже не один рік надає послуги колоритна садиба ,,У музиканта – коваля” та інші.

Перед учасниками міжмуніципального договору ,,Дністровський каньйон” стоїть завдання вироблення спільних підходів до використання найбільшого в Європі каньйону річки Дністер, створення інформаційної бази даних інфраструктури Дністровського каньйону, розроблення спільних туристичних маршрутів та їх просування на ринку, а також створення умов для ефективного туризму і відпочинку.

Тернопільщина готова до реального прориву у рамках проекту з розвитку внутрішнього та в'їзного туризму ,.Мандруй Україною”. Об'єднання зусиль та ресурсів громад 4 областей дозволить трансформувати розрізнені пропозиції в цілісну дестинацію ,,Дністровський каньйон”, яка матиме унікальне обличчя, а відтак - конкурентні переваги на внутрішньому та міжнародному ринках туристичних продуктів.

Такий крок дозволить учасникам договору спільно залучати кошти з держбюджету та міжнародної технічної допомоги, брати участь у проєктах транскордонного співробітництва ЄС, а це, своєю чергою, дозволить розвивати економіку, відновлювати інфраструктуру та покращувати рівень життя у територіальних громадах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ