Арматура: що це таке?

Арматура: що це таке?

28.07.21 18:03 0 614

Мало яке будівництво сьогодні обходиться без використання бетону, оскільки це досить міцний, морозо-, волого-, і вогнестійкий матеріал. Його показник опору до стискання в десять разів перевищує опір до розтягування. Для невеликих конструкцій це не грає важливої ролі, але якщо зводяться масивні споруди, то проблему вирішує застосування будівельної арматури. Її заливають в бетон, в результаті чого виходить залізобетонна конструкція, найбільш посилена, що володіє стійкістю до деформації та більш тривалим терміном служби. Кількість використовуваної арматури залежить від призначення самого об'єкта. Далі, ми поговоримо про арматуру більш детально. Ну а розповість нам про неї співробітник інтернет-магазину https://metallobaza.biz/catalog/armatura.html, в якому її безпосередньо можна придбати.

Арматура: що потрібно знати?

Будівельна арматура являє собою різновид гарячекатаного прокату, який має в поперечному перерізі періодичний або гладкий профіль, який розташовується по круговій. Реалізується вона у двох різних видах — в мотках або стрижнях різних розмірів. Арматура - це основа всіх залізобетонних конструкцій, тому що являє собою каркас, який приймає на себе розтяжну напругу через навантаження зовні або через важкість самої конструкції. Таким чином, арматура перешкоджає сколювання або розтягування матеріалу. У підсумку, конструкція виходить міцною, стійкою до деформацій і довговічною. Застосовується будівельна арматура в якості основи для залізобетонних конструкцій. Вона є основним видом будівельних профілів і використовується для армування напружених і звичайних конструкцій.

Різновиди арматури

Види будівельної арматури по їх функціональному призначенню:

  • монтажна — її функцією виступає збірка каркаса, а не розподіл навантаження;
  • подвійна — потрібна тоді, коли в стислих місцях знаходяться робочі стрижні;
  • розподільна — використовується тоді, коли треба розосередити вагу конструкції між декількома стержнями.

Технічна характеристика арматури

Арматура може бути гладка, коли її стрижень позбавлений будь-яких зазубрин, а є і з рифленням. Другий варіант економить матеріал, оскільки за рахунок того, що стрижень не гладкий, він не вимагає додаткових гачків від ковзання на кінцях.

Особливості встановлення будівельної арматури

Сітка — це сполучні стрижні, які перехрещуються як нитки в тканинах. У місцях перетину її зварюють, що не дає сітці надалі розповзтися.

Каркас — він може бути плоским або просторовим, в його основі лежить поздовжня арматура, яка з'єднує решітки.
На сьогоднішній день існує різноманітний клас арматури, від чого залежить зовнішній вигляд і технічні характеристики арматури.

Так арматура класу А-I не має рифлень на стрижні, а класи вироби з II по VI, мають виступами у формі гвинта, їх рифлення проходить під кутом, що рівномірно обвиває стрижень.
Попри те, що арматура може мати тільки дві зовнішні ознаки, кожен клас арматури відрізняється один від одного фізико-механічними властивостями, до них відноситься вид вихідного матеріалу, його міцність. Тому є ще й такі класи арматури, які позначаються такими буквами:

  1. В — виріб міцніший за рахунок витяжки;
  2. С — виріб можна зварювати;
  3. К — підвищена стійкість до корозії;
  4. Т — вона вказує на те, що була використана зміцнена сталь;

Технічна характеристика арматури і її якість підлягає обов'язковому контролю з боку держави. До арматури по ГОСТу відносяться термомеханічні та термічно зміцнені стрижні, діаметр, яких досягає до 40 мм. Такий матеріал використовується для стрімких конструкцій. Клас А 500 С відрізняється міцністю, низькою собівартістю і практичністю. Тому така арматура застосовується для фундаменту або плит перекриття.

Так само, серед характеристик арматури виділяють наступні:

  • зварюваний або не зварюваний матеріал;
  • стійкий до корозії або не стійкий до корозії.

Дані характеристики важливо враховувати при будівництві, для того, щоб правильно використовувати даний матеріал.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 92)

КОМЕНТАРІ