Спортивний психолог: хто він і навіщо потрібен?

Спортивний психолог: хто він і навіщо потрібен?

31.07.21 17:14 0 1167

Спортивна психологія — це один із напрямів як соціальної, так і загальної психології. Він з'явився недавно, до цього роль психолога виконував тренер, він же грав і багато інших ролі в команді або індивідуальному тренінгу. Допомога психолога у великому спорті відноситься до області класичної, «чистої» психології. Фахівці-професіонали давно довели, що проблеми в спорті корінням часто йдуть в дитинство, дитячі травми та образи, в придушення батьками волі дитини або інші дитячо-батьківські відносини. Якісна регулярна консультація, яку надає хороший психолог для спортсменів онлайн налагоджує всі сфери: тренувальний процес, спілкування з людьми в повсякденному житті.

Спортивний психолог: основні завдання

Безумовно, хороший тренер знайомий з азами психології, ніхто з цим не сперечається. Однак у тренера все ж головне завдання — це спортивні досягнення підопічних:

  1. голи;
  2. секунди;
  3. метри.

Спортивний психолог повинен стежити за тим, щоб в процесі тренувань і змагань на спортсменів не так сильно впливав стрес.

У багатьох командах ставлення до психологів насторожене, тому немає сенсу відразу оголошувати, що з ними буде працювати саме цей фахівець, можна уявити його як помічника тренера.

Загальновизнані завдання спортивних психологів:

  • Спортивна профорієнтація (визначення максимально відповідного для дитини виду спорту).
  • Підготовка до змагань (усунення тривожності, мотивація).
  • Розробка стратегії в змагальний період.
  • Реабілітація після змагань.
  • Визначення та вирішення кризов

Психолог розмовляє індивідуально або з командою, дає поради (багато хто потім сам запитує їх). У таких фахівців немає поділу за видами спорту.

Етапи роботи спортивного психолога:

  1. Спочатку необхідно зрозуміти, що потрібно від спортсмена, чого він хоче сам (беруться до уваги досягнення не обов'язково в спорті, але і в повсякденному житті).
  2. Тестування допомагає визначити недостатньо сильні та добре «розвинені» сторони людини.
  3. Складається програма для спортсмена (а іноді й для його родини!).
  4. Знаходяться оригінальні рішення при індивідуальних проблемах, компроміси, коли спорт починає «заважати» навчанні або особистим стосункам.
  5. Допомога в досягненні результатів з мінімальними душевними травмами та переживаннями.

Тренер VS психолог

Відомо, що в багатьох командах тренер змушений виконувати не тільки тренерські функції, а й адміністративні, фінансові та психологічні. Однак це вимушений захід, скоріше, пов'язана з нестачею кваліфікованих кадрів. Лише досвідчений психолог для спортсменів онлайн вчасно може помітити зміни в стані спортсмена та відразу зайнятися їх корекцією, щоб не було «вигорання» або перетренованості.

Трапляється так, що спортсмен перестає спілкуватися, йде у свої думки, близький до депресії. Знову ж потрібна допомога професіонала.

Ще одна роль психолога — це служити своєрідним «буфером» між тренером і гравцем. Якщо тренер «накачує» спортсмена на перемогу, розвиваючи спортивну злість й інші стресовикликаючі види поведінки, то психолог, маючи в арсеналі сучасні методики, пом'якшує напругу, не впливаючи при цьому на досягнення хорошого результату.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 101)
Наступна новина: Преимущества покупки ...

КОМЕНТАРІ