Як вибрати акумулятор для вантажівки?

Як вибрати акумулятор для вантажівки?

07.08.21 23:21 0 721

Іноді завести сучасні вантажні автомобілі буває непросто. Найчастіше причиною такої ситуації є вихід з ладу акумулятора. Необхідно відповідально підходити до покупки джерела енергії для того, щоб робота вантажівки була позбавлена подібних проблем. Далі, ми безпосередньо поговоримо про те, як вибрати акумулятори Львів.

Акумулятори вантажних автомобілів: секрети вибору

Акумулятори в більшості вантажних автомобілів складаються з декількох пов'язаних між собою елементів, кожен з яких виробляє електричний струм. До основних характеристик батареї відносяться:

  • Ємність. Здатність джерела живлення виділяти певну кількість струму в одиницю часу (вимірюється в Ампер-годинах, Ач).
  • Пускова потужність. Максимальний струм, який акумулятор може виділяти для запуску холодного двигуна при мінусовій температурі.
  • Резервна ємність. Параметр, що визначає час (у хвилинах), протягом якого батарея зможе давати максимальний струм (в більшості моделей - 25 А).

Ще акумулятори для вантажного автотранспорту поділяються на 2 типи за спрощеним варіантом виконання:

  1. Обслуговувані. Даний вид батарей називають «традиційним». Корпус цих джерел живлення містить закриті пробками отвори, призначені для перевірки щільності електроліту і доливання дистильованої води в разі необхідності. Варто врахувати, що сам електроліт доливати заборонено.
  2. Необслуговувані. Акумулятори такого варіанту виконання є більш сучасними. Батареї герметично закриті та при дотриманні правил експлуатації здатні пропрацювати повний гарантійний термін без додаткового втручання. Все, що потрібно робити власнику вантажного автомобіля — періодично стежити за рівнем заряду і стабільною напругою, зберігати ємність в чистоті. У разі надмірної або недостатньої зарядки, акумулятори швидко виходять з ладу і не підлягають відновленню.

Перш ніж купувати новий акумулятор, необхідно вивчити паспорт вантажного транспортного засобу та уточнити наступні деталі:

  • рекомендовані параметри акумулятора (ємність, вид, полярність, розмір);
  • модель, обсяг і конструкцію двигуна;
  • необхідна мінімальна комплектація до акумулятора;
  • температурні умови експлуатації.

Рекомендується також ознайомитися з характеристиками, зазначеними в маркуванні на етикетці акумулятора та упевнитися, що вони збігаються (на +/- 10%) з аналогічними параметрами в джерелі живлення, встановленому в вантажівці раніше.

Звернути увагу на розміри батареї. Якщо вона більша замінної, то новий елемент може не поміститися на спеціальний майданчик, а якщо менша — її неможливо буде щільно зафіксувати.

Перевірити рівень електроліту і його щільність (він повинен бути не менше 1.25 г / см3).

Простежити, щоб всі основні характеристики були правильно записані в паспорті придбаного акумулятора, щоб в разі поломки можна було повернути його за умовами гарантії.

Також необхідно ознайомитися з датою випуску батареї та часу її перебування на складі. Для обслуговуваних елементів гарантійний термін становить мінімум 2 роки, для необслуговуваних - 1,5.

Перевірити полярність акумулятора. Вона повинна відповідати аналогічній характеристиці замінної батареї (розташування клем має бути аналогічним). Безпосередньо при покупці акумулятора рекомендується читати нанесене на нього маркування. Це допоможе точніше зрозуміти, підходить вам та чи інша модель.

В європейських країнах маркування складається з п'яти цифр — номінальної ємності ("Ah"), пускового струму (А), номінального напруги (V), дати виготовлення, маси (кг).

Також на корпусі є відмітки полярності («+» і «-») і рівень електроліту («min» і «max»).

Слід звернути увагу і на вимоги безпеки при роботі з акумуляторами:

  1. встановлюйте батарею в точній відповідності з інструкцією;
  2. не палити поруч з працюючим джерелом живлення;
  3. на час монтажу зняти з себе всі предмети та прикраси, виготовлені з металу або інших струмопровідних матеріалів;
  4. не торкатися до кузова вантажівки.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 107)

КОМЕНТАРІ