Безперебійне живлення будинку - автономна сонячна електростанція

Безперебійне живлення будинку - автономна сонячна електростанція

13.08.21 14:00 18 858

Жителі приватних будинків напевно стикалися з такою неприємною проблемою, як несподіване відключення електроенергії. Такі моменти раптового зникнення світла нас зазвичай застають зненацька: "вирубується" домашня електротехніка якраз в самий невідповідний для нас момент.

І тільки використання системи безперебійного живлення зможе гарантувати Вам безпечне і постійне електропостачання всього нашого домашнього простору незалежно від часу дня. Сонячна автономна станція підключається до домашньої електричної мережі, але коли відбувається збій в електропостачанні, то ця система здатна надійно забезпечити електроживленням весь ваш будинок.

Для чого зазвичай купують автономну сонячну електростанцію?

У разі регулярних відключень електроживлення. Зазвичай про безперебійне живлення для будинку починають замислюватися власники приватних будинків в ті моменти, коли у них без попередження пропадає світло. У ці неприємні моменти банально не можливо навіть помити руки, оскільки вимикається глибинний насос.

автономна сонячна електростанція

Випадки відключення світла у віддалених від центру місцевостях досить часті, і зазвичай вони тривають кілька годин, а буває і цілий день. І тоді найкращим рішенням цієї проблеми буде система резервного живлення або як з її різновидів автономна сонячна електростанція для будинку, яка складається, як правило, з автономних інверторів, акумуляторів та сонячних панелей. Така система повноцінна і надійна, служить для безперервного електропостачання всього будинку. Безумовно, вона відрізняється від звичайного ДБЖ (джерела безперебійного живлення), яке використовується, наприклад, для комп'ютера і набагато складніша конструкційно. Сонячна електростанція з функцією автономного електрозабезпечення враховує конкретну поставлену задачу і під неї налаштовується обладнання таким чином, щоб весь ваш будинок забезпечувався надійно і в повному обсязі. Система резервного живлення працює в автоматичному режимі протягом заданого господарем часу.

Крім того, автономна СЕС може стати в нагоді і в разі недостатності виділеної потужності. Як приклад недобору потужності можна привести граничні навантаження при роботі електроопалювальної системи або при включенні глибинного насоса, коли через перевантаження вимикається світло у всьому будинку. Іноді збільшити потужність просто не вдасться фізично, оскільки найчастіше трансформаторна підстанція виявляється застарілою та слабкою. До речі, підвищення потужності може і влетіти в копієчку: деякі компанії за підвищення потужності на 1 кВт виставляють чималий рахунок, що досягає 1000 у.о.

Якщо ж використовувати комплектуючі компанії Victron Energy (Нідерланди), то проблеми з підвищенням потужності взагалі не виникнуть: незалежно від режиму роботи автономної сонячної електростанції (при роботі зі стаціонарною мережею або автономно) необхідна потужність буде підтримуватися за допомогою акумуляторів.

Компоненти з яких складається автономна сонячна електростанція

Розглянемо детальніше всі комплектуючі системи, завдяки роботі яких в результаті виходить злагоджена, без збоїв, робота автономної СЄС:

  • Інвертор. Робота автономного інвертора полягає в тому, що він перетворює постійний DC струм з акумуляторів в змінний AC (220 В). Окрім цього автономний інвертор заряджає акумулятори від стаціонарної мережі і в разі відключень електромережі забезпечує безперебійне живлення будинку.
  • Акумулятор. Саме від них залежить час безперервної роботи системи резервного живлення. Можна виділити два типи акумуляторів: свинцеві (є кислотні і гелеві), а також li-ion (літій-іонні). Їх набагато вигідніше застосовувати через довгостроковість їх використання, але вони і дорожче.
  • Сонячні панелі. Використання сонячних панелей значно впливає на збільшення часу автономної роботи системи безперебійного електроживлення. Це особливо помітно в осінньо-весняний сезони і влітку. Якщо ви хочете економно користуватися електроенергією, то цей варіант вам підійде. А якщо ви ще й оформити зелений тариф, то значно зменшити термін окупності системи безперебійного живлення.
  • Генератор (опціонально за бажанням замовника). Генератор наділений важливою функцією автозапуску, яка дозволяє автоматично заряджати акумулятори, якщо вони починають розряджатися. Сенс в тому, що генератор не працює постійно, а це в свою чергу економить паливо, на якому він працює, і, отже, підвищує загальний термін гарантійної роботи генератора.

Розглянемо головні переваги автономної сонячної електростанції

І це, звичайно ж, безшумність роботи системи, що є дуже важливим фактором при виборі системи безперебійного живлення для будинку. Рівень шуму який може видавати сонячна електростанція не перевищує 30-35 дБ. Для прикладу порівняємо з роботою роботу дизельного генератора, який змушений працювати постійно, щоб підтримувати електромережу – його шум при роботі може досягати 70 і навіть 80 дБ. Якщо ж в конфігурації автономної СЕС для будинку використовується генератор з автозапуском, то він все одно не працює постійно, а включається лише з метою підзарядити розряджається акумулятор.

Автозапуск системи. Як тільки відключається електроенергія, система спрацьовує миттєво, і інвертор за частки секунди (20 мс) переходить в автономний режим. Ви навіть не встигнете візуально це відчути. Якщо ж до автономної сонячної електростанції підключений генератор, то він буде автоматично запускатися при заданому рівні розрядки акумуляторів.

автономна сонячна електростанція

Ну і, звичайно, економія. Якщо Ви хочете істотно заощадити на електриці, то

  • підключайте до системи резервного живлення сонячні панелі
  • оформляйте Зелений тариф
  • використовуйте "нічний" тариф для зарядки акумуляторів вночі і використання їх днем

Тільки враховуйте, що при щоденній інтенсивній експлуатації АКБ будуть швидше втрачати ємність.

На закінчення кілька слів про альтернативний варіант забезпечення безперебійного живлення. Звичайно, можна використовувати більш дешевий пристрій в періоди відсутності світла. Це генератор, який працює на бензині або на дизельному паливі. І найдешевший варіант вирішення цього питання-використання недорогого китайського електрогенератора. Але для постійної роботи генератора потрібна чимала кількість палива (бензину або дизеля). Залежно від потужності генератора споживання становить від 2 до 10 літрів на годину в залежності від його потужності. Також при роботі рівень шуму може досягати 70 дБ, що явно знаходиться поза зоною комфорту, особливо в нічний час. Також крім постійної заправки паливом електрогенератору потрібно регулярне технічне обслуговування, як, власне, і для будь-якого двигуна внутрішнього згоряння.

Саме тому генератор краще використовувати для вирішення проблеми безперебійного живлення електроенергією, але тільки тимчасово, для автоматичної підзарядки акумуляторів при просіданні напруги в них.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 108)
Попередня новина: В чем польза сухофруктов?
Наступна новина: Зачем нужно моторное масло

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Topstrelok - 13.08.21

вне конкуренции

аватар країна
Bioflash - 13.08.21

Абсолютно согласен

аватар країна
varfalamay - 13.08.21

слов нет,одни эмоции

аватар країна
Kopybara - 13.08.21

ништяг, все правильно написано. Молодец!

аватар країна
alinamalinaalex - 13.08.21

Большое спасибо. Очень полезная информация

аватар країна
SatanicFox - 13.08.21

Каждая статья автора отлична от предыдущей. Вывод: читать автора :)

аватар країна
Bezotvetstvennost - 13.08.21

А можна дізнатися, у вас дизайн сайту шаблонний? Теж собі такий хочу ...

аватар країна
AirMonkey - 13.08.21

Автор, а Вы в каком городе живете если не секрет?

аватар країна
Cypressman - 13.08.21

спасибо за интересную ретроспективу!

аватар країна
ksderk - 13.08.21

супер оригинально

аватар країна
CANYAEPT - 13.08.21

Монетизацією краще займіться. А так чудово!

аватар країна
Fraintize - 13.08.21

ну, ничо так… в общем.

аватар країна
Arckhem - 13.08.21

Восхитительно..

аватар країна
EMILKAY - 13.08.21

Побільше б таких статей

аватар країна
blackap - 13.08.21

Каменти жгут! :-D

аватар країна
akhshml - 13.08.21

Тільки золоті руки могли набити такий прикольний матеріал

аватар країна
Maglakelidze - 13.08.21

Мне все понравилось, только если бы еще денег на длоге дали или конкурс провели, было бы вообще отлично.

аватар країна
liketodance - 13.08.21

хороший рассказ, все разложено по полкам