Імплантація зубів: що потрібно знати?

Імплантація зубів: що потрібно знати?

17.08.21 22:42 0 683

В інтернеті та інших джерелах сьогодні багато інформації про імплантацію зубів, так що може здатися, що ви знаєте про неї все, що потрібно знати. На жаль, надлишок цієї інформації, а також маса недостовірної інформації породили різноманітні міфи та легенди про цю процедуру. Хтось вважає імплантати крихкими конструкціями та впевнений, що, насправді, нічого міцнішого і надійнішого знімних протезів не існує, а також, що ціна імпланта зуба Львів є дуже високою. Інші йдуть в протилежну крайність, заявляючи, що в інший спосіб, крім імплантації, не можна ніяк відновити зубний ряд. І те й інше не зовсім вірно. Нумо розберімося

Відмінності імплантату від інших протезів

Види зубних протезів і мостів. Якщо говорити про ідеальний протез, то він повинен поєднувати в собі певний набір естетичних і функціональних параметрів, і дентальний імплантат на сьогодні є єдиною ортопедичною конструкцією, яка відповідає цим численним вимогам. Імплантат не просто закріплюється в ротовій порожнині за допомогою різних механізмів, він імплантується в кістку, тому фіксується надійно і назавжди. Заповнюючи собою те місце в яснах, де повинен бути зуб, імплантат перешкоджає пошкодження ясен, їх атрофії. Навантаження, яке може витримати імплантат рівноцінне тому, яке витримує живий зуб. Ще однією перевагою, яку дає імплантат, є можливість зберегти природний контур ясен. Що стосується естетики, то виглядає коронка з опорою на імплантат точно так, як справжній зуб.

Знімні протези (і бюгельні, і пластикові), на відміну від імплантатів, відчуваються в роті та доставляють власникові дискомфорт, до того ж адгезивні протези фіксуються не дуже надійно і можуть навіть випасти з рота. Звичайно ж, такі протези помітні, а жувати ними, наприклад, м'ясо, дуже незручно, особливо це стосується пластикових протезів. До плюсів пластикових протезів можна віднести тільки їх вартість, ціна на бюгельне ж протезування незначно відрізняється від ціни на імплантацію.

За допомогою мостовидних протезів вирішити проблему повної адентії теж навряд чи вдасться, їх естетика також поступається імплантації. Мостовидні ортопедичні конструкції встановлюють на зуби з одним, двома і трьома краями, не враховуючи їх специфіку, через що протез не виконує свою функцію повноцінно, починає хитатися, під мостом утворюється простір, куди зі слиною потрапляють бактерії, що руйнують зуб під коронкою. Зуби починають гнити та руйнуватися під протезом, з'являється неприємний запах з рота і, врешті-решт, міст приходить в непридатність і теж ламається.

Чи треба обточувати зуби при імплантації?

Ні, зуби не доведеться ні обточувати, ні депульпувати (видаляти нерви). Коли зуб обточують під коронку, наприклад при установці мостовидного протеза, пульпа може запалитися, тоді міст доведеться знову знімати та видаляти нерв з зуба. Мертвий зуб обов'язково почне руйнуватися, тому з часом протез необхідно буде зняти ще раз, щоб видалити цей зруйнований зуб. Міст подовжується, обточується сусідній зі зруйнованим зуб, і конструкція надівається на нього. Бюгельний протез теж вимагає обточування зубів. Крім імпланта, не вимагає препарування при установці тільки знімний пластиковий протез, але він, фіксується ненадійно, незручний в носінні, та й виглядає не дуже.

Хто довше проживе: імплантат VS інші протези

Конструкція імплантату така — це титановий стрижень, що імітує корінь зуба, і коронкову частину, що імітує сам зуб. Безпосередньо імплантат, тобто, титановий стрижень і абатмент, на який встановлюється коронка, якщо за ним якісно доглядати, може прослужити все життя, коронку ж доведеться періодично замінювати, оскільки вона сточується так само, як і натуральні зуби.

З пластмасовими протезами ситуація абсолютно інакша, їх треба перебазувати щорічно. До того ж ясна під пластиковим протезом не відчувають необхідного навантаження і тому атрофуються і просідають, змінюється форма щелепи. Якщо не підганяти протез відповідно до змінених контурів щелепи, то між ортопедичною конструкцією і м'якими тканинами утворюється зазор, благодатне місце для розведення мікробів.

Хороший міст прослужить п'ять або навіть вісім років у свого власника, але по закінченні цього часу його доведеться замінити, а тут ну ніяк не обійтися без депульпації та обточування абсолютно здорових сусідніх зубів пацієнта.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 104)
Наступна новина: Одяг бренду Medicine

КОМЕНТАРІ