Видалення ліпоми: що потрібно знати?

Видалення ліпоми: що потрібно знати?

24.08.21 20:37 0 789

Ліпома доброякісна пухлина жирової тканини, розташована поверхнево, в підшкірній клітковині. Новоутворення може бути як невеликого (1-2 см), так і гігантського (понад 10 см в діаметрі) розміру. Єдиним ефективним методом лікування є видалення ліпоми лазером, консервативна терапія не дає бажаного результату. У більшості клінік також широко використовується традиційне хірургічне та радіохірургічне видалення ліпом. До речі, в Києві видалити ліпому лазером можна в медичному центрі CALM: calm.ua/services/dermatoonkologiya/lechenie-lipom/.

Ліпома: причини формування

Фахівці виділяють кілька факторів ризику, що сприяють утворенню в підшкірній клітковині пухлини з жирової тканини. До них відносяться:

  1. Спадкова схильність (наявність «жировика» в анамнезі близьких родичів).
  2. Порушення обміну речовин (енергетичного, ліпідного обміну).
  3. Гормональна дисфункція (порушення секреції гормонів щитовидної, підшлункової залози, наднирників, андрогенів або естрогенів).
  4. Незбалансоване харчування з переважанням в раціоні простих цукрів і насичених жирів.

Найчастіше ліпоми формуються у віці після тридцяти років. Виділити єдину причину появи новоутворення часто не представляється можливим, як правило, має місце комбінація факторів ризику. Нерідкі випадки появи жировика під шкірою без будь-яких очевидних причин.

Морфологія

Ліпома — доброякісна пухлина, яка складається з диференційованих клітин жирової тканини. Ця ознака — диференціювання клітин — відрізняє її від злоякісних утворень, які складаються з атипових не диференційованих клітин, здатних до неконтрольованої проліферації та до швидкого зростання. Злоякісне переродження для ліпоми не характерно. Як правило, жировик збільшується дуже повільно, але, якщо його не видалити, з часом досягає великих розмірів.

Зовні він може нагадувати невелику горошину (на ранніх стадіях, при невеликому розмірі) м'якої або помірно щільної консистенції. Жировик рухливий, не спаяний з розташованими під ним тканинами (рухливість — важлива диференціальна ознака, що відрізняє доброякісні новоутворення від злоякісних). Пальпація ліпоми не супроводжується больовими відчуттями, проте при механічному пошкодженні пацієнт може відчувати біль. Больовий синдром часто приєднується при значному збільшенні ліпоми, коли пухлина починає тиснути на розташовані поблизу судини та нервові волокна.

Локалізація пухлини не є диференціальною ознакою. Ліпома може розташовуватися на будь-якій ділянці тіла: на спині, на стопі, передпліччі, кистях рук, на обличчі або шиї, на волосистій частині голови, на лобі. Найбільший дискомфорт заподіюють пухлини, розташовані на відкритих ділянках тіла, які стають естетичною проблемою.

Способи лікування

Актуальність хірургічного або лазерного видалення ліпом пояснюється тим, що інших по-справжньому дієвих способів вирішення проблеми не існує. Рецепти народної медицини популярні, проте неефективні.

Видалення ліпом лазером, радіохвильовим або традиційним хірургічним скальпелем — єдиний метод лікування даного захворювання.

Аптечні засоби, які пацієнти часто використовують для видалення «бородавок», теж не приносять бажаного ефекту. Спровокувати малігнізацію (переродження в злоякісну пухлину) жировика вони не можуть, але і довгоочікуваного позбавлення від косметичного дефекту не принесуть.

Як проводиться операція?

Оперативне видалення жировика проводиться в амбулаторних умовах під місцевою анестезією. У наркозі та госпіталізації немає ніякої необхідності, пацієнт повертається до звичного ритму життя відразу після хірургічного втручання.

Під час операції пластичний хірург або лікар дерматолог розкриває новоутворення і повністю видаляє пухлинну тканину разом з фіброзною капсулою, яка її оточує. Повне видалення жировика разом з оболонкою має велике значення з точки зору профілактики рецидиву.

При видаленні ліпоми лазером всі маніпуляції виконуються за допомогою лазерного скальпеля, але стратегія не змінюється: пухлина розкривається і видаляється в межах здорових тканин разом з навколишньою її оболонкою. Аналогічним чином здійснюється видалення жировика радіохвильовим скальпелем.

Після резекції операційне поле закривається косметичним швом. Шкіра обробляється антисептиком. На рану накладається асептична пов'язка, пацієнт відправляється додому.

Переваги лазерного видалення

Сьогодні в клініках, новоутворення шкірних покривів частіше видаляють не традиційним хірургічним шляхом, а за допомогою лазерних технологій. Пояснюється популярність інноваційних методик тими перевагами, які має лазерне видалення жировик, атером, папілом та інших шкірних утворень доброякісного характеру:

  • Швидке відновлення: лазер стимулює регенераторні процеси, скорочує період реабілітації, прискорює загоєння шкірного покриву.
  • Безпека: завдяки дезинфікуючим властивостям лазера ризик інфекційних ускладнень виключений. Крім того, сам лазерний скальпель апріорі не може бути джерелом інфекції.
  • Безкровність. Лазер коагулює судини відразу після ушкодження, що робить лазерне видалення ліпом безкровною маніпуляцією.
  • Відсутність ризику рецидиву. Повторний розвиток пухлини після лазерного видалення виключений.
  • Відсутність шрамів. Завдяки високій точності лазера пошкодження шкіри мінімальне, вона відновлюється швидко і без формування рубців.

Для видалення шкірних новоутворень, використовуються високоенергетичні вуглекислі лазери. Видалення жировика лазером — мале хірургічне втручання, яке виконує або пластичний хірург, або лікар дерматолог-косметолог.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 91)
Попередня новина: Основные ...
Наступна новина: На Тернопіллі у селі ...

КОМЕНТАРІ