Сонячні електростанції — наше майбутнє

Сонячні електростанції — наше майбутнє

28.08.21 23:55 0 856

Апетити людства несумірні з можливостями природи. Запаси викопного палива майже вичерпані, а споживання енергії з кожним днем зростає з величезним приростом. В наші дні стало модним економити енергію, всюди впроваджуються енергоощадні технології, пристрої, що дають нам енергію з відновлюваних джерел: вітру, сонця, біопалива. Як все нове, поки сонячні батареї та вітрогенератори ще не так поширені, через малу доступність і високу вартість, але в недалекому майбутньому, стануть звичайними побутовими приладами, на зразок холодильника, або пральної машини.

Людство мріє приборкати енергію термоядерного синтезу, що дасть можливість отримати джерело екологічно чистої, дешевої та практично вічної енергії. На жаль, до керованого синтезу там ще далеко, тому є сенс звернути увагу на більш реальні речі. Енергія вітру вже використовується в багатьох країнах. Якщо дозволяють геокліматичні можливості, кожне європейське місто намагається використовувати енергію вітру в тій, чи іншій мірі. Устаткування для одержання електрики таким чином зараз вже досить поширене та порівняно недорого коштує. Біопаливо — досить широко розрекламована технологія, що обіцяє порятунок від енергетичної та паливної кризи.

По суті, дана технологія — палиця з двома кінцями. З одного боку — можливість використовувати продукти життєдіяльності тварин, як джерело біогазу, а з іншого, коли спеціально вирощуються сорти рослин, придатних до ефективної перероблення на біоетанол, в результаті чого виснажуються родючі землі, що не є добре. Ідеальним і практично, невичерпним джерелом енергії є Сонце, кожну годину, квадратний метр поверхні нашої планети отримує від сонця близько одного кіловата енергії.

Сонячні батареї дозволяють перетворити енергію сонця в електричну, правда ефективність сучасних зразків таких батарей становить близько 30 %. Крім енергоефективності, величезним мінусом сонячних батарей є їх ціна. Вона справді величезна. Використання сонячних батарей з економічної точки зору в районах, покритих мережею енергопостачання недоцільно. Навіть, при теперішніх темпах збільшення вартості електрики, і розрахунковому терміні служби сучасних сонячних батарей близько 25 років, такі батарей не окупляться ніколи, якщо не підключити "зелений тариф". Але з іншого боку — дана технологія дозволяє отримати максимально чисту енергію, практично скрізь.

Більшість вчених погоджуються з тим, що сонячні електростанції — це майбутнє енергетики, їм суперечать економісти, для яких важлива фінансова складова. Єдине в чому вони єдині — дану технологію потрібно розвивати та вдосконалювати з метою зменшення ціни та збільшення ефективності, а з іншого боку — є доцільним підтримка держави у вигляді дотування заходів з переходу на енергію сонця.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 89)
Попередня новина: Основні переваги оренди ...
Наступна новина: Саморізи по дереву: ...

КОМЕНТАРІ