Україна і ще 95 країн світу: таліби запевнили,що дозволять виїхати з Афганістану всім іноземцям і афганцям,які співпрацювали з Заходом

Україна і ще 95 країн світу: таліби запевнили,що дозволять виїхати з Афганістану всім іноземцям і афганцям,які співпрацювали з Заходом

31.08.21 09:44 0 411
Понад 95 країн світу, серед яких є й Україна, підписалися під повідомленням про те, що фундаменталістський ісламістський рух «Талібан», який захопив контроль майже над усім Афганістаном, надав запевнення, що дозволить залишити країну всім іноземцям і всім афганцям, яким країни-підписанти нададуть дозволи на в'їзд.

«Усі ми рішуче налаштовані забезпечити всім нашим громадянам, постійним мешканцям, працівникам, афганцям, які співпрацювали з нами, і тим, хто опинився під ризиком, можливість вільно виїхати в пункти призначення поза межами Афганістану. Ми отримали запевнення від «Талібану», що всім іноземним громадянам і всім афганським громадянам із дозволами на в'їзд до наших країн буде дозволено безпечно й організовано дістатися до пунктів відправлення і виїхати поза межі країни. Ми продовжимо видавати подорожні документи визначеним афганцям, і ми маємо чіткі очікування і запевнення «Талібану», що ці люди зможуть виїхати до наших країн. Ми беремо до уваги публічні заяви «Талібану», які підтверджують таке розуміння», – мовиться в заяві, що оприлюднена, зокрема, на сайті Державного департаменту США.

Крім згаданих десятків країн, заяву підписали також верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки й генеральний секретар НАТО.

Заява оприлюднена в час, коли західні й інші країни завершують повітряну евакуацію з Афганістану своїх громадян і афганців, які працювали на ці країни і тепер опинилися в небезпеці через захоплення контролю майже над усім Афганістаном фундаменталістським ісламістським рухом «Талібан».

Президент США Джо Байден, країна якого найактивніша в цій евакуації, заявляв, що дотримається встановленого ним терміну завершення виведення з Афганістану американських військ, що означатиме й кінець евакуації для всіх інших країн, – 31 серпня. Таким чином завершиться воєнна місія США й союзників в Афганістані, що почалася невдовзі після терористичних актів у США 11 вересня 2001 року і тривала два десятиліття.

Україна завершила евакуацію 28 серпня, доставивши з Афганістану шістьма авіарейсами понад 600 осіб, зокрема близько 160 громадян України. Із повідомлень українських посадовців випливає, що ще 10 громадян України не були евакуйовані. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна повідомила про свої результати евакуації з Афганістану

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ