Перша група зі 149 евакуйованих афганців прибула до Північної Македонії

Перша група зі 149 евакуйованих афганців прибула до Північної Македонії

01.09.21 10:10 0 414
До Північної Македонії вночі проти 31 серпня прибув приватний літак Afghan Kam Air із 149 евакуйованими афганцями, повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

Серед евакуйованих – співробітники міжнародних організацій, які працювали в Афганістані, та їхні родини. Їх зустріли представники Міжнародного комітету Червоного хреста, а також представники північномакедонського уряду. Одну з пасажирок, яка перебуває на 39 тижні вагітності, одразу госпіталізували.

Всю групу протестують на коронавірусну хворобу, ті, хто отримає позитивний тест, муситимуть провести два тижні на карантині.

Читайте також: Генерал США розповів, що сталося із залишеним в Афганістані військовим обладнанням

Північна Македонія погодилася розмістити в себе близько 780 афганців, яким загрожували репресії з боку адміністрації «Талібану» на батьківщині. Вони отримають візи на 90 днів.

За повідомленням уряду, евакуйованих розмістять у готелях на околицях Скоп'є за рахунок міжнародних організацій та Сполучених Штатів.

«Це – наші союзники, люди, які працювали з нами та чиї життя в небезпеці, люди, які потребують допомоги найбільше», – прокоментував міністр закордонних справ Буджар Османі.

Він додав, що остаточний пункт призначення вивезених громадян Афганістану буде визначене протягом наступних днів.

Читайте також: Евакуацію з Афганістану слід продовжити після закриття повітряного коридору – Рааб

Північна Македонія разом зі США, Україною та кількома десятками інших країн підписала спільну заяву про гарантії афганцям, які працювали на іноземні уряди та організації і можуть наражатися на небезпеку в Афганістану, на безпечний виїзд із країни.

Ця балканська країна долучилася до НАТО в 2020 році, при цьому вона надсилала своїх військових на підтримку місії союзників в Афганістані з 2002 по 2014 рік.

Сполучені Штати та їхні союзники евакуювали з Кабула понад 122 тисячі осіб з 14 серпня. Евакуація почалася за день до того, як таліби повернули контроль над країною через 20 років усунення їх від влади вторгненням США у 2001 році. ФОТОГАЛЕРЕЯ: Масштабна евакуація з Кабула на супутникових знімках

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чехія вимагає від Росії ...
Наступна новина: Евакуацію з Афганістану ...

КОМЕНТАРІ