Лисички: корисні властивості

Лисички: корисні властивості

05.09.21 14:10 4 800

Лисички легко збирати, вони ніколи не бувають червивими, їх важко сплутати з неїстівними грибами. Окрім того, рецепти з лисичок є настільки численними, що ви можете готувати нові страви з них майже кожного дня. Далі, ми більш детально розглянемо, а чим же корисні ці гриби.

Лисички: що потрібно знати?

В кінці літа, коли на зміну спекотній сухій погоді приходять дощі й холод, починається гаряча пора у любителів "тихого полювання" - у грибників. А найбажанішим трофеєм у них завжди вважається білий гриб. "Тихе полювання" - прекрасний засіб від депресії, та й гриби по праву вважаються делікатесними продуктами. Вони смачні й поживні, їх ще називають "лісовим м'ясом". За старих часів під час посту гриби складали основу раціону, за поживністю вони перевершують овочі та фрукти, а за хімічним складом наближаються до деяких тваринних продуктів.

Самі "вдячні" в плані обробки гриби - це лисички. Вони майже ніколи не бувають гнилими або червивими. У цьому полягає одна з їх головних переваг. Лисички важко сплутати з іншими грибами: виражений рудий колір (від світло-жовтого до яскраво-оранжевого), капелюшок може досягати діаметра від 3 до 10 см, має форму вивернутої парасольки із ніжкою, яка сильно зрослася. Капелюшок має характерний для лисичок нерівний, хвилястий край.

Збирати лисички можна все літо і до пізньої осені. Як і більшість грибів, ростуть вони зазвичай сім'ями, групами. Їм подобаються хвойні або змішані (особливо - ялицево-березові) ліси та сирий мох. Вони можуть розташовуватися під опалим деревами. Багато лисичок вилазить після сильних злив і грозових дощів.

Корисні властивості

Лисички дуже корисні. У них містяться вітаміни А, В, РР, а також такі мікроелементи як мідь і цинк. Це дозволяє використовувати їх при лікуванні в офтальмології, адже вони:

  • покращують зір;
  • допомагають позбутися від "курячої сліпоти";
  • сприяють відновленню слизової ока.

Крім того, використовують лисички та при лікуванні таких серйозних захворювань, як гепатит C (і інших хворобах печінки), а також ожирінні.

Багато в чому корисні властивості лисичок пояснюються наявністю в тілі гриба особливих речовин - хітінманоза, ергостеролу та траметонолінової кислоти. Перша дозволяє лікувати фурункули, нариви та ангіну, а також гальмує зростання туберкульозної палички. Другий - очищає печінку. Третя - здатна боротися з вірусом гепатиту. Про небезпечні властивості лисичок ні традиційній, ні народній медицині поки нічого не відомо.

Зберігати лисички у свіжому вигляді необхідно при низьких температурах, що не перевищують + 10 0 C, і не довше доби. Перед приготуванням гриби обов'язково миють. Найчастіше їх смажать на олії, попередньо дрібно нарізавши та випарувати рідину на сковороді. До наполовину приготованих грибів можна додати картоплю, курку, яйця та макарони. Ознака готовності лисичок - посилення яскравості забарвлення.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 89)
Попередня новина: Преимущества доставки ...
Наступна новина: Устаткування для кабінету ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
MamaHATALYA - 05.09.21

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
Amargon - 05.09.21

Корисного багато знайшла для себе

аватар країна
Fantast112 - 05.09.21

Радує, що сайт постійно розвивається. Така стаття тільки додасть йому популярності.

аватар країна
beck_sam - 05.09.21

ух ты как крууууууууууутооооооо))