У Сербії відзначили 30-річчя заснування Союзу русинів і українців

У Сербії відзначили 30-річчя заснування Союзу русинів і українців

13.09.21 09:35 0 415
У Новому Саді, головному місті сербського автономного краю Воєводина, 11 вересня відзначили 30-у річницю заснування Союзу русинів і українців Югославії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. В урочистостях взяли участь і представники русинських й українських організацій зі Словаччини й Польщі.

У час розвалу колишньої Югославії Союз став першою організацією національних меншин у країні.

Юліян Тамаш, академік НАН України й перший голова Союзу, на урочистості зазначив, що ця організація в час війн у Хорватії й Боснії і Герцеговині багато разів зверталася до державних органів у Белграді й до міжнародний інституцій, вимагаючи захисту для співгромадян, які стали жертвою етнічних чисток, переслідувань і пограбувань з боку сербських парамілітарних формувань. За його словами, активісти Союзу через таку діяльність зазнавали чимало прикростей у Сербії.

Упродовж дев?яностих років Союз постійно виступав за розширення зв?язків русинів й українців з українськими інституціями. Професор університету в Новому Саді Янко Рамач нагадав, що завдяки Союзу були укладені контакти між університетами двох країн та що навчання в Україні, завдяки сприянню української влади, завершили кілька десятків русинів і українців з Сербії – зокрема філологів й істориків. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На чужині тяжко жити: як уже понад 100 років живуть українці у Боснії і Герцеговині

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У МВФ назвали приблизні ...
Наступна новина: Папа Франциск закликав ...

КОМЕНТАРІ