У Рівненській області незаконне видобування бурштину,вирубка лісів та поводження з відходами - в обласній прокуратурі обговорили питання захисту довкілля

У Рівненській області незаконне видобування бурштину,вирубка лісів та поводження з відходами - в обласній прокуратурі обговорили питання захисту довкілля

18.09.21 08:09 0 361
У Рівненській обласній прокуратурі, під час круглого столу за участі керівників правоохоронних та інших державних органів Рівненської області, а також очільників громадських організацій, обговорили стан додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також протидію кримінальним правопорушенням проти довкілля.

«Хочу виділити кілька питань, які перебувають у нас на постійному контролі – це, насамперед, видобуток корисних копалин, в тому числі і бурштину, робота кар'єрів, боротьба з несанкціонованими сміттєзвалищами та незаконна порубка лісу. Окремо хочу звернути увагу на природо-заповідний фонд, об'єкти якого мали б бути виділені в окремі межі.» - зазначив керівник обласної прокуратури Андрій Рудницький.

За його словами, завдяки скоординованим заходам, прокуратурою та контролюючими органами, в межах роботи міжвідомчих робочих груп, в тому числі із залученням фахівців у кримінальних провадженнях, цьогоріч вже вдалося досягти певних результатів. Зокрема, органами обласної прокуратури пред'явлено позовів у сфері охорони навколишнього природного середовища на понад 30 млн грн, до суду з обвинувальними актами скеровано 51 кримінальне провадження щодо правопорушень у лісовій сфері (з них 1 – щодо ОЗГ), у яких встановлено збитків на 1 млн грн, а також Рівненським окружним адміністративним судом відкрито провадження у 4 справах за позовами окружних прокуратур в інтересах держави до органів місцевого самоврядування про визнання протиправною їх бездіяльність щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж заказників.

Начальник ГУ НП в Рівненській області Олексій Камишанський зазначив, що на Рівненщині, завдяки спільним зусиллям правоохоронців, вдалось припинити масовий і систематичний незконний видобуток бурштину. Втім, нині близько сотні поліцейських та нацгвардійців щоденно патрулюють місця незаконного видобутку «сонячного каміння». Це, насамперед, урочище Гальбин, околиці Клесова, Сарненського району та територія Вараського району.

Загалом же з початку року у старателів та скупників цьогоріч вилучено майже 1,5 тонни бурштину – сирцю, 115 мотопомп та 19 транспортних засобів. Судами з початку року розглянуто 30 кримінальних проваджень стосовно 45 осіб, з них 12 діяли у складі чотирьох організованих груп, дві з яких виявили співробітники Управління СБ України в області. 8 осіб, з числа учасників ОЗГ сплатили до бюджету 425 000 грн штрафів.

Таку позитивну тенденцію підтвердили і представники громадських організацій. Зокрема, керівник обласної організації Всеукраїнського товариства охорони природи Борис Берташ відзначив, що відвідуючи території, де раніше масово видобували «сонячне каміння», зараз він ані старателів, ані свіжих під'їзних шляхів до цих місць не побачив. Натомість представники громадських організацій також підняли питання об'єктів природо-заповідного фонду, необхідності визначення їх меж, охорони та утримання в належному стані з урахуванням особливостей конкретного такого заповідника. А таких нині на Рівненщині 315 територій та об'єктів загальною площею 203,6 га.

Водночас очільник департаменту екології Рівненської ОДА Володимир Захарчук звернув увагу присутніх на проблему поводження з відходами. За його словами чинний закон України, який регулює це питання, безнадійно застарілий, а нового в державі не прийняли. Натомість розроблена Національна стратегія поводження з відходами, в якій виписані чіткі завдання для усіх регіонів. Втім, досі на Рівненщині не розроблений відповідний регіональний план.

Учасники круглого столу також обговорили питання незаконної вирубки лісу і випалювання деревного вугілля. Зокрема в тих випадках, коли дозволи на піролізні печі є, а от земельна ділянка використовується не за призначенням, немає документів на сировину та не оформлені працівники, що тягне за собою чималі збитки для місцевих бюджетів.

За результатами засідання круглого столу його учасники визначили порядок та шляхи покращення взаємодії та комунікації для оперативного та ефективного обміну інформацією та вирішення проблемних питань.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тупицький та Касмінін ...
Наступна новина: У Росії почалося ...

КОМЕНТАРІ