Актор Ахтем Сеітаблаєв,Надія Ратке та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв презентували книгу майбутнього

Актор Ахтем Сеітаблаєв,Надія Ратке та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв презентували книгу майбутнього

22.09.21 19:30 5 1257

15 вересня у Києві в національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого відбулась презентація першого видання «Історія Криму та кримськотатарського народу» англійською мовою.

Ідея перекласти цей посібник англійською мовою належить засновниці Міжнародного фонду соціальної справедливості (International Organization of Social Justice), меценатці Надії Ратке. Саме її фонд надав кошти на фінансування книги «Історія Криму та кримськотатарського народу» на англійську мову. Заглибившись в життя кримських татар, Надія вирішила ініціювати переклад книги, аби з історією Криму мала змогу ознайомитись міжнародна спільнота.

Під час презентації Надія Ратке виступила одним зі спікерів і розповіла, чому ця книга для неї є важливою.

«Для мене - це не підручник, а дипломатичний інструмент. У  мене є, було і залишається бажання, щоб у кожній точці світу, в кожній країні люди мали можливість прочитати та вивчити історію Криму, яка написана людьми, які там проживають, які знають правду про все, що там відбувається. Кримські татари як ніхто можуть донести правду до світової спільноти. Мені від щирого серця хочеться, щоб на міжнародному рівні ми мали доступ до інформації, якої нам зараз не вистачає. Для нас насправді це дуже важлива подія, тому що рік тому ми завершили проєкт про історію та мистецтво кримських татар. Для нас це було ціле життя, мрія над яким ми довго працювали», - під час своєї промови зазначила засновниця фонду IOSJ Надія Ратке.

Першими побачити, погортати та почитати книгу про «Історія Криму та кримського татарського народу» англійською мовою, завітали: Ахтем Сеітаблаєв - відомий український актор та режисер театру та кіно, Мустафа Джемілєв - лідер кримськотатарського народу, Аніфе Куртсеітова - керівник проєкту, голова ГО “Кримська родина”, директор ДП”Кримський дім, Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України, Олег Дунда - народний депутат України, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, Ескіндер Барієв - голова Кримськотатарський ресурсного центру, член меджлісу кримськотатарського народу, Ахтем Чийгоз - член Меджлісу, політв‘язень, народний депутат, Ельмі Умєров - член Меджлісу, політв‘язень, Ісмагілов Саїд - муфтій України, мер Фастова Михайло Нетяжук.
 
Презентація не могла відбутися без авторів посібника «Історія Криму та кримськотатарського народу»: Гульнари Бекірової, Андрія Іванця, Юлії Тищенко, Бекіра Аблаєва та Сергій Громенко.

Незабаром презентацію цього посібника планують проводити у різних школах і не тільки в українських навчальних закладів, але і за кордоном.

Спікери зазначили, що дуже важливо, щоб про історію Криму дізнавались за межами нашої країни, міжнародні дипломати та посольства.

А також наголосили, що цей посібник може бути потужним аргументом у відстояні права кримських татар.  

 «Сподіваюсь ми будемо продовжувати робити і надалі такий контент про Крим, який був би цікавий кожному - починаючи з маленьких дітей  і закінчуючи підлітками. Дякую вам за цю ініціативу!» - сказав Ахтем Сейтаблаєв.

Також Ахтем додав, що тільки таким шляхом, через підручник про Крим, всі ми зможемо достукатися до широких аудиторій.

Нагадаємо, перше україномовне видання «Історія Криму та кримськотатарського народу» було презентовано ще восени 2020 року. Тоді ж його оцінила Надія Ратке, меценатка та засновниця Міжнародної організації соціальної справедливості. Заглибившись в життя кримських татар, вона ініціювала переклад книги англійською мовою, аби з історією Криму мала змогу ознайомитись міжнародна спільнота.
 
Багаторічна співпраця Надії Ратке з міжнародними організаціями демонструє необхідність презентації подібних проєктів за кордоном. Тому найближчою місією меценатки є презентація книги в ООН як першого підручника, що висвітлює повністю історію кримськотатарського народу, включно зі сторінками, які раніше були невідомі поза межами нашої країни.

Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 98)
Наступна новина: Каковы плюсы просмотра ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
stan_marsh11 - 22.09.21

Сайт супер, побільше б таких!

аватар країна
Conary - 22.09.21

Только золотые руки могли набить такой прикольный материал

аватар країна
meowmeow1337 - 22.09.21

подробней пожалуйста

аватар країна
cera228 - 22.09.21

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
Xacker32 - 22.09.21

Дуже хороший пост! Дякую за виконану роботу!