Що потрібно знати про оцінку нерухомості?

Що потрібно знати про оцінку нерухомості?

26.09.21 11:02 0 903

Згідно з чинним українським законодавством, у разі продажу нерухомої власності, її повинен оцінити незалежний експерт. Однак в процесі оцінки нерухомості може виникнути безліч питань, які необхідно детально розглянути.

Оцінку нерухомості потрібно проводити для всіх угод купівлі-продажу?

У чинному податковому законодавстві сказано, що в ході проведення будь-яких угод з купівлі-продажу повинна бути встановлена ринкова вартість об'єкта. Це необхідно для того, щоб правильно обчислити податкові відрахування. Саме з цієї причини всі фізособи в ході проведення таких угод зобов'язані оцінювати нерухомість. Якщо операцію проводять юрособи, то оцінка не потрібна.

Як довго є дійсним звіт про оцінку нерухомості?

Звіт про вартість нерухомості, виконаний для обчислення податкової ставки, є дійсним до шести місяців.

Хто платить за проведення оцінювання?

Оплачує послуги експерта, той, хто замовляє оцінку нерухомості і передає йому всю необхідну для роботи документацію.

Хто може замовити експертну оцінку нерухомості?

У Законі України «Про оцінку майна...» сказано, що в якості замовника проведення експертного оцінювання можуть бути:

  1. Власники нерухомого майна. В ході укладення угоди з купівлі-продажу, його оцінювання може замовити виключно продавець.
  2. Законні користувачі власності або орендарі, грунтуючись на дозволеної документації. Наприклад, орендар може діяти, грунтуючись на орендному договорі. У разі, якщо між покупцем і продавцем була укладена попередня домовленість, то покупець за власною ініціативою може провести оцінку нерухомості.
  3. Особи, які діють за дорученням власника нерухомості або орендаря. Найбільш часто в якості довірених осіб виступають потенційні орендарі об'єктів, які є комунальними або знаходяться в держвласності.

Чи потрібна оцінка нерухомості, в разі укладення угоди між родичами?

Якщо здійснюється продаж, то в будь-якому випадку слід проводити оцінку нерухомості. Однак при оформленні дарчого договору між членами першої лінії споріднення (батько, мати, рідні та прийомні діти, подружжя), така угода обкладаються нульовою податковою ставкою.

Чи повинні всі власники об'єкта дати свою згоду, якщо один з них хоче подарувати або продати свою частину?

У разі купівлі або продажу нерухомості, яка належить кільком власникам, то потрібно отримати згоду всіх інших власників. Це пов'язано з тим, що співвласникам надається право першими викупити частину нерухомості. Не потрібна згода всіх власників об'єкта нерухомості при передачі частини майна через заповіт або за дарчим договором.

Чи повинна фактична вартість збігатися з тією, яку вказав експерт з оцінювання?

Виключно покупець і продавець можуть визначити кінцеву вартість об'єкта. Вартість, яка вказана в Звіті з оцінювання нерухомості, може бути набагато нижче. Одночасно з цим варто враховувати, що податок нараховуватиметься за вартістю, яка закріплена у звіті. Однак у разі, якщо вартість купівлі-продажу, закріплена в договорі, вище ніж у Звіті з оцінювання нерухомості, податок нараховується по більшій сумі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 93)
Попередня новина: У Мінсоцполітики ...
Наступна новина: НБУ зафіксував рекордне за ...

КОМЕНТАРІ