Митний брокер: що потрібно знати?

Митний брокер: що потрібно знати?

05.10.21 10:18 3 663

Більшість приватних вантажоперевізників, що виконують міжнародні замовлення, не займаються розмитненням і митним оформленням вантажів. Їх функції зводяться до пред'явлення на митниці документів, підготовлених замовником вантажоперевезення. Для українських транспортних компаній, які вирішили спробувати свої сили на терені імпортних / експортних вантажоперевезень, актуальними є питання: "Для чого потрібен митний брокер і які його функції?". Нумо розберімося. Ну а допоможе нам в цьому співробітник компанії "Дельта Інтернешнл Сервіс": disua.com.ua.

За яких умов від автотранспортників потрібна участь в митному оформленні?

Професійною мовою компанія, що подає заяву на митне оформлення імпортних або експортних вантажів, називається декларантом, оскільки основним документом визнана митна декларація. У ролі декларанта найчастіше виступає вантажовідправник або вантажоодержувач.

Це залежить від умов підписаного учасниками угоди зовнішньоекономічного договору. Існують різні схеми постачання. У міжнародних схемах EXW оформлення митних документів (і оплату митних зборів), пошук і оплату вантажоперевізника бере на себе покупець імпорту. У договорах за схемою DDP такі ж обов'язки та витрати несе продавець експортних товарів.

Якщо українська автотранспортна компанія бере на себе функції експедитора, то оформлення митних документів входить в її договірні обов'язки. Тільки недосвідчені вантажоперевізники вважають, що митне оформлення вантажів відбувається безпосередньо на кордоні.

Насправді прикордонні митники тільки перевіряють відповідність товарів в кузові магістральної фури проїзним документам та митній декларації, шукають контрабанду (неоформлені товари).Все документальне оформлення вантажів перед перетином кордону відбувається в кабінетах міських, обласних, регіональних митних управлінь.

Не секрет, що українські митні чиновники можуть затягнути оформлення документації на кілька тижнів, чіпляючись до кожної коми в декларації, вимагаючи десятки додатків.

Функції митного брокера

Звичайному вантажоперевізнику досить подивитися на зразок митної декларації, щоб зрозуміти складність її заповнення. Кожна з граф документа заповнюється за суворими правилами, вимагає знання кодів ЗЕД, надання додаткових документів. Правильно заповнена декларація не зустрічає перешкод при проходженні прикордонної митниці.

Труднощі митного оформлення поглиблюються постійними змінами митного законодавства, списків заборонених і пільгових товарів, відомчих інструкцій. Тут в процес вантажоперевезення включається митний брокер, який бере на себе оформлення документів для перетину кордонів. Основне, що робить митний брокер - це заповнення митних документів, їх узгодження з митницею, отримання відміток про митне оформлення і розмитнення вантажів.

В обов'язки митного брокера входять:

  • заповнення вантажної митної декларації та просування її через митницю;
  • аналіз зовнішньоекономічного договору та додатків до нього;
  • оформлення та надання в митницю всіх необхідних додатків до митної декларації;
  • аналіз законодавства, підготовка документів на отримання пільг;
  • надання в митницю всіх необхідних додаткових документів.

Досвідчений митний брокер під час перевезення вантажів допоможе правильно оформити та основний супровідний документ - міжнародну вантажну накладну CMR. Для того, щоб брокер міг підписувати документи від імені відправника вантажу, він отримує від замовника договір-доручення на митні послуги та довіреність.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 88)
Попередня новина: У Тернополі завершилися ...
Наступна новина: Автоматизована система ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Markus_new - 05.10.21

Это — глупость!

аватар країна
Pintamisli - 05.10.21

Невероятно!

аватар країна
BONDSTREET - 05.10.21

Великолепная идея