Устаткування овочесховища крім чималих інвестицій вимагає і правильної експлуатації. Як відрізняються технологічні умови зберігання різних овочевих культур, чи можна обладнати універсальне сховище і чому зберігання продукції на сьогодні неможливо без наявності автоматизованої системи управління овочесховищем - читайте в інтерв'ю з Андрієм Марущаком, комерційним директором «ТОВ ВанДайк Технікс»: https://www.vdt-nl.com/, компанії, яка не перший десяток років поставляє в Україну і по всьому світу обладнання для зберігання картоплі та овочів.
- Актуальною проблемою усіх фермерів, які використовують у своїй діяльності овочесховища, є неточне відстеження температурно-вологісних параметрів приміщення для зберігання через відсутність автоматизованої системи управління (АСУ) овочесховищем. Несвоєчасний запуск такої системи в ручному режимі загрожує великими втратами продукції, а автоматика коштує чималих коштів. Чи завжди її установка є економічно доцільною?
Сама автоматична система коштує приблизно 20 % від усього основного обладнання. На мою думку, обладнувати овочесховище без автоматичної системи управління (АСУ) не має ніякого сенсу. Адже в цьому випадку там постійно повинна перебувати людина, яка буде стежити за параметрами температури й вологості повітря. Це потрібно робити майже щогодини.
- До втрат продукції в овочесховищі, напевно, можуть привести не тільки помилки при його проектуванні або експлуатації, але й неправильний підбір технології зберігання. Відомо, що для цибулі та картоплі існує два типи зберігання - контейнерне і навалом, а що можна сказати про зберігання таких культур борщового набору як: морква, капуста та буряк? Вони менш вимогливі до умов вентиляції, температури й т. д.?
Технології зберігання моркви, буряка і капусти майже однакові - дані культури можуть зберігатися в абсолютно аналогічних режимах. Але вони не можуть зберігатися разом, тому що капуста вимагає окремого зберігання. Втім, окремо ці продукти зберігаються без проблем у випадку контейнерного типу зберігання. Дуже рідко ці овочі зберігають навалом. Зберігання таким чином буряка чи моркви цілком можливо, але такий тип зберігання, в основному підходить для продукції, яка згодом надійде в сегмент переробки, адже вона отримує велику кількість механічних пошкоджень.
- Чи згодні Ви з думкою, що для овочів з невеликим терміном зберігання необхідне сховище з регульованим газовим середовищем (РГС)?
На моє глибоке переконання, зберігати овочі без регульованого газового середовища (РГС) не має сенсу. Тим більше якщо мова йде про продукцію з коротким терміном зберігання, адже основною метою закладки овочів в сховище є, як раз, продовження терміну їх зберігання.
- Існує думка, що в одному приміщенні не можна зберігати різні овочеві культури через різні вимог до їх технології зберігання, але можливо в цьому випадку розділити приміщення на спеціальні сектори, які будуть відокремлені один від одного і таким чином отримати так зване універсальне овочесховище?
Як би ми не хотіли зробити універсальне овочесховище, все ж для будь-якого приміщення потрібно відповідне обладнання. Звичайно, можна обладнати 3-4 сектори, але чи є в цьому сенс? Інший підхід - встановити економічну систему з різними режимами зберігання. Як правило, в логістичних центрах, де стоїть завдання тривалого зберігання, продукція зберігається саме в таких умовах.
КОМЕНТАРІ


Было интересно почитать!!!


Пожал бы руку автору, и дал по морде всем его ненавистникам.
Сайт просто чудовий, порекомендую всім знайомим!