Акциз на рідини для електронних сигарет

Акциз на рідини для електронних сигарет

05.10.21 11:52 5 7060

З січня 2021 року Податковий кодекс України зазнав чергових змін. Одна з них - розширення групи підакцизних товарів. Нагадуємо, що підакцизними товарами є продукція, товари, яким присвоюються коди УКТ ЗЕД і за ними закріплюються певні ставки акцизного податку.

Так, до нововведень підакцизними товарами вважалися спирти, дистиляти, алкогольна продукція, тютюнові вироби, паливо, електрична енергія, автомобілі. На сьогодні до таких товарів також відносяться рідини для електронних сигарет.

Рідини для вейпів мають такі характеристики: хімічний склад, можуть бути з вмістом або без вмісту нікотину, зберігаються в картриджах або контейнерах, з їх допомогою створюється пар. Визначення рідин для електронних сигарет чітко закріплено в Податковому кодексі України.

Який же код УКТ ЗЕД мають рідини? Яка ставка акцизного податку? Хто є платником акцизного податку на рідини для вейпів?

Юристи компанії OGP проаналізували законодавство в даній сфері і готові надати відповіді.

Рідини для вейпів віднесені до групи інших хімічних продуктів і їм присвоєно код УКТ ЗЕД № 3824 90 97 20. Варто зазначити, що даний код необхідно буде вказувати в податкових накладних та чеках РРО на підакцизні товари.

Ставка акцизного податку на рідини для електронних сигарет становить 3000 грн. за літр продукції.

До платників акцизного податку законодавство відносить: виробників підакцизної продукції (виробництво на території України), імпортерів підакцизних товарів, підприємства, які в роздріб продають підакцизні товари.

Виробники та імпортери рідин для вейпів стають платниками акцизу після придбання марок акцизного податку.

Ємності з рідинами для вейпів підлягають маркуванню, тому на марці обов'язково повинні вказуватися номер, рік і квартал випуску марки. Всі рідини для вейпів, які пропонуються споживачам на торгових майданчиках, повинні мати марки акцизного збору. Вартість однієї марки для рідини становить 0, 091 грн. Замовити марки можна щомісяця до 8 числа в податковій, отримати їх можна тільки після 2 місяців. Зверніть увагу, що всі рідини для вейпів, які вироблені до 1 січня 2021 року, вважаються немарковані. Також, існують правила зберігання акцизних марок, яких обов'язково необхідно дотримуватися.

Важливо відзначити, що під «роздрібний» акциз тепер також підпадають рідини для електронних сигарет. Ставка «роздрібного» акцизу становить 5%, але в Податковому кодексі України є прогалина, так як стаття, яка закріплює дану ставку, ніякого відношення до рідин для вейпів не має.

У висновку варто зазначити, що своєчасне отримання акцизних марок і отримання відповідної ліцензії на рідини для вейпів підвищить конкурентоспроможність Вашого бізнесу в даній сфері.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 74)
Попередня новина: Книга на подарунок - ...
Наступна новина: Про особливості посадки ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Edillack - 05.10.21

Велике спасибі, прикольно написано креативно

аватар країна
azsxdcfvgbhnjmklqw - 05.10.21

Хм… У каждого абрама своя программа.

аватар країна
eto_imya_zanyato - 05.10.21

соглашусь с автором

аватар країна
GRATATATA - 05.10.21

Добавил в закладки

аватар країна
yrenet - 05.10.21

Спасибо, статья очень помогла.