Що важливо знати про бандажі та ортези?

Що важливо знати про бандажі та ортези?

06.10.21 09:14 0 1191

Бандажі та ортези - це фіксуючі ортопедичні вироби, які допоможуть розвантажити пошкоджені суглоби та кінцівки і скорегувати їх положення. До речі, придбати їх можна на сайті https://bandazh.com.ua/. Якщо лікар рекомендував вам носити ці вироби, краще заздалегідь з'ясувати, які вони бувають і як діють, чим відрізняються і для яких частин тіла підходять.

Що це за вироби?

Під класичним визначенням «ортез» мають на увазі зовнішнє медичне пристосування, яке потрібно для того, щоб зняти навантаження з пошкодженого суглоба або кінцівки, зафіксувати або активізувати його, скорегувати основні функції. Такий виріб випускають для різних частин тіла.

Поняття «ортез» включає в себе корсети, апарати, спеціальне взуття, устілки і власне бандажі. Умовно вважається, що бандаж - це той же ортез, в складі якого є м'яка тканинна частина. Ортопедичним бандажем можна назвати медичний еластичний пояс або пов'язку на грудну клітку, таз, суглоби або сегменти кінцівки. Бандаж, як і ортез, може мати кріплення, вставки, які посилюють елементи.

На практиці слово «ортез» використовують для позначення більш жорстких виробів з ускладненою конструкцією. Його вживають поряд з іншими термінами, якими позначають пристосування для посиленої фіксації - сюди ж відносяться найменування «шина» і «тутор».

Для яких частин тіла бувають?

Бандажі на тулуб, вони ж пояса - абдомінальні вироби для підтримки внутрішніх органів і м'язів черевної стінки. До них відносяться післяопераційні та грижові бандажі, які використовують до операцій з видалення, щоб запобігти утиску - небезпечного стану зі здавленням грижі.

Бандажі для органів малого таза, з них найпопулярніші вироби - дородові та післяпологові бандажі або моделі для вагітних.

Варіанти на хребет мають і більш звичні назви - «корсети» та «коректори». Виділяються різновиди для шийного, грудного, грудопоясничного, поперекового і попереково-крижового відділів.

Що потрібно знати про ортопедичні корсети

Бандажі на суглоби рук і ніг – мають велику групу. Їх можуть розташовувати в області променевозап'ясткового суглоба (бандажі на зап'ясті) і на суглобах пальців. Також є вироби для області ліктьового, плечового, гомілковостопного і тазостегнового суглобів. Бандажі для колінного суглоба - це всім відомі наколінники.

Зустрічаються також бандажі для гомілки, які використовують при травмах м'язів, бандажі-косинки для фіксації положення руки та інші, менш відомі варіанти.

Зазвичай вибрати бандаж по розташуванню просто, а от прийняти рішення щодо конкретної моделі складніше - вона повинна забезпечити відповідну фіксацію. Конструкція повинна підтримувати та знеболювати пошкоджений сегмент, залишатися комфортною при носінні. Бандажі працюють тільки тоді, коли їх носять - якщо ви зняли виріб, ефект пропадає.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 89)
Попередня новина: Картки Домана для самих ...
Наступна новина: 06 жовтня у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ