Ром, напевно, один з найцікавіших міцних алкогольних напоїв. Його однаково шанують як поціновувачі алкоголю, так і кондитери, позаяк він знайшов застосунок у великій кількості відомих десертів. Як і якісний віскі чи коньяк, це своєрідний напій, що має велику палітру смаку, розрахованого на широкий загал, або на гурманів. Все залежить від виробника, та технології виробництва. Тож давайте перейдемо до порад, але спочатку з’ясуємо як саме виготовляють ром.
Технологія виробництва
Ром виробляють з цукрової тростини, за технологією дуже подібною до тієї, що застосовується у виробництві віскі чи коньяку. З цукрової тростини варять патоку, в яку додають воду та дріжджі, щоб стимулювати процес бродіння. Отриману брагу дистилюють один або два рази, а далі, отриманий спирт витримують у діжках не менше ніж 2 роки. Ареал виробництва рому – острови Карибського архіпелагу та географічно близькі до них території.
Сім порад з вибору рома:
- Найкраще купувати його у спеціалізованих магазинах, що співпрацюють напряму з регіональними постачальниками. Як приклад – наш магазин Happy Bottle. Купуючи у перевірених місцях ви можете убезпечити себе від контрафакту;
- Навіть найдешевший ром не може коштувати менше за 250-300 грн. Це просто не окупить вартість його дистрибуції. Якщо вам пропонують ром за менші гроші – це на 99% підробка;
- Країна походження. Найкращим вважається ром, що вироблений на Карибах, але географія його виробництва дуже велика. Є ще й материковий ром з Бразилії, Венесуели, тощо. У будь-якому випадку, для першої проби варто брати карибський ром, а далі вже справа смаку. Можливо вам більше сподобається американський, чи домініканський варіант цього напою;
- Популярність якоїсь марки рому не означає її високої якості чи того, що вам сподобається її смак. Наприклад мега-популярні Bacardi чи Old Monk роблять масовий продукт, та витрачають великі гроші на його популяризацію, але можуть поступатись за якістю невеликим виробництвам (де роблять акцент на смакові напою). Той самий Олд Монк займає третє місце у світі за рахунок величезного індійського ринку, де його популярність зумовлена тим, що це чи не найдешевший ром у регіоні;
- Позначки на етикетці. Rhum Agricole (сільськогосподарський ром) – цей напис свідчить про те, що напій вироблено за традиційною технологією з використанням виключно патоки з цукрової тростини. Якщо цієї позначки нема, то, найімовірніше, що ром виробляють з відходів цукрової тростини з додаванням барвників та підсилювачів смаку;
- Термін витримки. Він опосередковано впливає на якість напою. Мінімальна витримка за технологією 2 роки, але краще обирати напої, які витримуються щонайменше на рік або два довше від “мінімуму”;
- Класифікація рому. Попри те що чіткої класифікації у рому немає, виділяють кілька основних термінів, що ними позначають сорти:
- світлий, білий, срібний. Найдешевший сорт рому, тут високий вміст цукру, майже немає витримки – а основне застосування – компонент коктейлів;
- золотий ром отримує свій колір за рахунок витримки в діжках. До нього можуть також додавати карамель, щоб відбалансувати смак;
- темний або чорний ром витримують майже вдвічі довше ніж “золотий” у діжках з дубу, котрий попередньо обвуглили на сильному полум’ї. Має чіткий присмак спецій та карамелі;
- міцний ром. Сорти рому що мають міцність більшу ніж 50% (у традиційних сортів 40-45%);
- ароматизований ром. Сюди додають які-небудь фруктові екстракти. Наприклад у “Малібу” додають кокосовий сироп;
- ромовий еліксир – фактично солодкий лікер на основі рому з міцністю 25-30%.