Шестеро підлітків з Рівненщини отримали шанс змінити життя завдяки Програмі відновного правосуддя

Шестеро підлітків з Рівненщини отримали шанс змінити життя завдяки Програмі відновного правосуддя

21.10.21 08:58 0 439
З 2020 року на Рівненщині діє, так звана, Програма відновного правосуддя, основна мета якої - максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

За час дії пілотного проєкту в нашому регіоні Програму відновлення успішно пройшли шестеро підлітків, які скоїли кримінальні правопорушення.

П'ятеро неповнолітніх за рішенням суду вже звільнено від кримінальної відповідальності, стосовно одного ? судовий розгляд ще не завершено.

Ці підлітки скоїли нетяжкі злочини та кримінальні проступки вперше, щиро розкаялися, відшкодували завдану кримінальним правопорушенням шкоду та вибачилися перед потерпілими.

Усвідомивши негативні наслідки вчиненого, вони стали на шлях виправлення та на цей час не скоїли нових кримінальних правопорушень.

Участь неповнолітнього, який потрапив у конфлікт із законом, у відновному правосудді – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень.

У сучасній міжнародній і європейській концепціях захисту прав людини є тенденція до відмови від виключно каральної реакції на злочин, яка не може належним чином забезпечити права і осіб, які його вчинили, і потерпілих.

Відтак, з 2019 року в Україні впроваджений пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (так зване «відновне правосуддя»), який реалізується за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Наразі Рівненщина в числі кращих областей за впровадженням цієї Програми.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відкрили ...
Наступна новина: 589 нових випадків COVID-19 ...

КОМЕНТАРІ