Медкнижка: навіщо вона потрібна та як її отримати?

Медкнижка: навіщо вона потрібна та як її отримати?

28.10.21 21:55 0 704

Особиста медична книжка (ОМК) - це документ, що підтверджує, що людина здорова і не є переносником інфекційних хвороб. Орієнтовний перелік виробництв, персонал яких має періодично проходити лікарський огляд, наведено МОЗ. Такий захід дозволяє запобігти поширенню інфекційних захворювань. Ну а далі ми поговоримо де потрібна медкнижка та як її оформити. Ну а розповість нам про це співробітник компанії Medbook, в якої ви безпосередньо можете купить медкнижку в Києві.

Де потрібна медкнижка?

Якщо ви плануєте влаштовуватися на роботу, варто заздалегідь поцікавитися актуальністю оформлення ОМК. Медичний огляд може тривати кілька днів, яке проходження є обов'язковим для:

  1. працівників шкіл, дитячих садків та інших освітніх закладів (вчителі, вихователі, нянечки);
  2. співробітників сфери послуг (візажисти, косметологи, продавці, офіціанти тощо);
  3. медпрацівників (лікарі, медсестри, санітари тощо);
  4. спеціалістів харчової промисловості (кухарі, бариста, пекарі тощо);
  5. людей, що займаються обслуговуванням водопровідних споруд;
  6. персоналу підприємств, зайнятих у виробництві, транспортуванні та зберіганні медичних препаратів та ін.

Якщо ви студент і збираєтеся проходити практику в ресторані, школі, лікарні або будь-яку іншу установу, пов'язану з перерахованими галузями, вам також потрібна особиста медкнижка.

Як оформити медичну книжку?

Отримати медкнижку не так складно, як багатьом може здатися. Для цього достатньо дотримуватись норм законодавства та поетапного плану процедури. Послідовність дій така:

Підготуйте пакет документів, який включає:

  • паспорт;
  • 1 фото 3×4 (матове);
  • стару медкнижку (у разі продовження термінів);
  • документ, що підтверджує проходження флюорографії протягом 1 року (якщо є).

Виберіть місце проведення медогляду

Кожен має право звернутися як до державної поліклініки, так і до приватної. Якщо ви вирішили зробити вибір на користь приватного медичного центру, поцікавтеся наявністю в організації акредитації Держспоживнагляду на проведення медоглядів та видачу відповідного документа.

Запишіться на прийом до терапевта. Він надасть вам необхідні напрямки на консультації до профільних лікарів та призначить аналізи (їх перелік може змінюватись в залежності від професії).

Пройдіть обстеження

Слідкуйте за тим, щоб кожен фахівець за підсумками огляду вносив результати не лише у картку, а й робив запис у медкнижці. Загальна кількість обстежень залежить від сфери зайнятості. Зберігайте чеки, якщо вам довелося платити будь-які процедури. У деяких випадках роботодавець компенсує витрати працівника на оформлення особистої медичної книжки.

Пройдіть навчання

Тепер вам необхідно прослухати інформаційний курс та здати за його підсумками атестацію. Результати будуть внесені до медкнижки. Терапевт підкаже вам, куди звернутися. Лекції проводять у відділенні Держспоживнагляду чи в акредитованих центрах.

Отримайте документ

В особистій медичній книжці має бути типографічний номер документа (як у паспорті). Саме він свідчить про факт реєстрації документа у Держспоживнагляді. Слід також перевірити наявність голограм та печаток.та

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 89)

КОМЕНТАРІ