Моторне мастило: як вибрати?

Моторне мастило: як вибрати?

04.11.21 23:29 0 563

Двигун внутрішнього згоряння - складний механізм, в якому одночасно рухаються і стикаються десятки деталей. Для плавної роботи йому потрібне мастило, що виконує відразу чотири функції:

  1. захищає від корозії;
  2. перешкоджає їх зносу деталей;
  3. охолоджує двигун під час роботи;
  4. утримує продукти згоряння палива, не даючи їм осідати на деталях.

Якщо використовувати невідповідне мастило, двигун може швидко вийти з ладу, і тоді буде потрібно тривалий дорогий ремонт. Навпаки, потрібне мастило допомагає збільшити ресурс двигуна і знизити витрату палива. Але як правильно його підібрати? Нумо розберімося. Ну а якщо вам потрібно придбати якісне моторне мастило за доступною ціною, то зробити це можна на сайті.

Вивчіть рекомендації автовиробника

Найважливіший критерій при виборі мастила – наявність допуску автовиробника. Допуск, який потрібний саме для вашого автомобіля, можна дізнатися:

  • у сервісній книжці, що додається до машини;
  • у офіційного дилера.

Однак, далеко не всі автовиробники мають власні допуски.

Що вибрати: «мінералку» чи «синтетику»?

Головна перевага мінеральної основи - широке поширення, низька вартість та простий процес виробництва. Очевидні плюси «чистої синтетики» — унікальні температурні умови, за яких ці мастила продовжують коректно працювати.

Синтетичні мастила можна змінювати рідше, проте коштують вони в 2-2,5 рази дорожче за продукти на мінеральній основі. Чиста «мінералка» вже мало використовується — це радше доля ретротехніки; жоден автовиробник не радитиме її для сучасних ДВС.

У результаті найпопулярнішими є суміші на основі базових олій ІІ та ІІІ груп з різним ступенем домішок «чистої синтетики».

Для більшості нових автомобілів підійдуть добре очищені мастила на основі базових мастил ІІ та ІІІ групи з правильно підібраним комплексом присадок. Чисту «синтетику» поки що умовно віддамо в руки авто- та мотоспорту. А мінеральні мастила I групи залишимо у минулому, або ж запропонуємо їх власникам олдтаймерів.

Чек-лист для підбору мастила:

  1. Найважливіший критерій – допуски виробника автомобіля. Знайти їх можна у сервісній книжці, яка додається до машини. Якщо її немає, дізнайтесь інформацію у офіційного дилера вашої марки авто.
  2. Перевірте потрібну ліцензію моторного мастила за міжнародними категоріями API, ACEA та ILSAC.
  3. Виберіть необхідний показник в'язкості моторного мастила SAE. Він повинен знаходитись у діапазоні, який рекомендований автовиробником. Також в'язкість має відповідати умовам експлуатації.
  4. Виберіть тип мастила: синтетичне, напівсинтетичне або мінеральне.

Синтетичні мастила мають найкращі характеристики, але дорожче інших. Мінеральні — найбюджетніший варіант, проте така мастило потребує більш частої заміни. Компромісний варіант - напівсинтетичні мастила. Вони коштують дешевше за синтетичні, але при цьому значно перевершують мінеральні за експлуатаційними параметрами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 111)
Попередня новина: Криптовалютные биржи: ...
Наступна новина: 4 преимущества найма ...

КОМЕНТАРІ