Єреванський коньячний завод відомий далеко за межами країни, завдяки тому, що саме він виробляє надзвичайно популярні в Україні вірменські бренді. У його виготовленні використовуються унікальні складові: виноград, що росте в Араратській долині, кавказький дуб, який застосовується у виробництві бочок для витримки, чиста вода з джерела Катнахпюр та професіоналізм фахівців, які суворо дотримуються рецептури.
Гірський район Тавуш, який славиться незайманими лісами та напрочуд чистим повітрям, а також Араратська долина, що щедро обігрівається ніжним сонячним промінням, стали основними регіонами, де вирощується виноград для виробництва вірменського бренді.
Клімат цих місць відрізняється від інших районів Вірменії настільки, що ягоди одного сорту мають зовсім різний смак та аромат. Унікальність рельєфу, різноманітність видів ґрунту, величезна кількість сонячного світла та природного тепла визначають основні властивості майбутніх вірменських бренді.
Секрет бездоганного смаку – у самій природі Вірменії
У виробництві бренді використовуються тільки місцеві сорти білого винограду, а унікальність смаку та аромату зумовлює дуже рідкісний вид ягід Гарандмак та Воскеат. Збирати врожай починають лише після того, як виноград набуде потрібну кількість цукру, а сам збір триває кілька тижнів. Найкращі грона для виготовлення бренді відбираються вручну.
У цей час завод приймає ягоди цілодобово. Перед тим, як вони попрямують до пневматичного пресу, їх акуратно зважують і проводять ретельну перевірку якості. Делікатний процес віджимання, що використовується у виробництві, дозволяє зберегти природний аромат винограду та отримати насичений сік, який за тиждень бродіння стає високоякісним білим виноматеріалом. Саме його піддають дистиляції для одержання коньячного спирту.
Особливості технологічного процесу
Щоб популярний в Україні та інших країнах світу вірменський бренді набув свого бездоганного та насиченого смаку, всі технологічні етапи продумані до найдрібніших деталей і знаходяться під суворим контролем фахівців.
Виноматеріал, отриманий з виноградного соку, піддається подвійній перегонці, тобто здійснюється дві стадії дистиляції:
- Первинна. У процесі цього етапу утворюється спирт-сирець, міцність якого не перевищує 32 градуси.
- Вторинна (фракціонована). Отриманий після першої перегонки спирт розділяється на 3 фракції: «голова», «серце», «хвіст». Для виготовлення вірменського бренді береться тільки «серце», оскільки це найчистіша, найніжніша фракція коньячного спирту з тонким ароматом.
Особливу пікантність коньячному спирту додає паровий метод дистиляції, який застосовується на Єреванському заводі. Цей процес складніший і триваліший, ніж класична перегонка на вогні, але тільки завдяки йому коньячний спирт переймає смакові якості та аромат місцевих ягід у первозданному вигляді.
Досконалість, створена часом
Після дистиляції коньячний спирт відправляють у цех витримки, де відбувається таємничий та тривалий процес його перетворення на вірменський бренді.
Для цього спирт розливають у бочки, виготовлені з кавказького дуба. Деревина для них береться від дерев, яким понад 70 років. Виготовлення клепок та складання бочок займає кілька років, оскільки відбувається вручну в бондарному цеху заводу.
Конячний спирт витримується в бочках від 3 до 50 років, а іноді й довше, набуваючи різних відтінків смаку, аромату та кольору. Завдяки унікальній будові кавказького дуба, спирт, що використовується у виробництві бренді, отримує особливі властивості, насичуючись ароматами відтінків сухофруктів, ванілі, пряних трав, шоколаду.
Джерело: офіційний сайт вірменського бренді ARARAT в Україні ua.araratbrandy.com
Театральная афиша Москвы: лучшие спектакли
Понятие и признаки инфантильности: как распознать психологическую незрелость
Самі дієві мазі з трав
Як найкраще привітати: ідеї та поради