ПЛР-тест на коронавірус: як беруть,що показує?

ПЛР-тест на коронавірус: як беруть,що показує?

17.11.21 23:31 0 536

ПЛР – складна хіміко-біологічна ланцюгова реакція, що дозволяє методом поетапного дослідження визначити у тканинах організму людини чужорідні компоненти, вірусні та бактеріальні структури, грибки.

Вірус SARS-CoV-2 відноситься до респіраторних агентів і в організм потрапляє через слизові оболонки – ніс, очі, рот. У клітинах слизових тканин він фіксується, прикріплюючись шпильками оболонки до клітинних мембран. А ось у крові та лімфі вірусу немає. Аналіз крові стає показовим лише за тривалої хвороби, коли з'являється імунна відповідь організму на вірусну атаку. У цьому випадку ПЛР вже не інформативний, і за підозри на COVID варто здавати імуноферментний аналіз (ІФА) крові – визначати антитіла до вірусної інфекції.

У перші дні зараження, коли симптоматика захворювання відсутня або слабко виражена, SARS-CoV-2 активно розмножується в носоглотці. Інфекцію легко виявити у тканинах слизових і навіть у слині. Носії вірусу можуть і не підозрювати про його наявність, і визначити, чи заразна людина, може лише аналіз ПЛР.

Мазок для виявлення коронавірусу методом ПЛР беруть з ротоглотки та носоглотки. Для цього використовують зонд зі стерильною щіточкою або тампоном. Медсестра безболісно та акуратно проводить кілька разів по слизових пацієнта, а потім біоматеріал запаковують і передають у лабораторію для ретельного дослідження. До речі, в Харкові ПЛР тест на ковід можна здати в діагностичному центрі "ЦМЕІ": https://www.cmei.com.ua/pcr-test-kharkov-na-covid-19/.

Виділяють кілька категорій, кому показана діагностика методом ПЛР:

  • Умовно здорові люди. Дослідження для них – можливість отримати довідку про відсутність ковідів для виїзду чи інших цілей;
  • Контактні – ті, хто спілкувався із хворими, не знаючи про це. Після лабораторного підтвердження захворювання у рідних, знайомих чи співробітників рекомендована діагностика на «корону» методом ПЛР;
  • Пенсіонери та особи, які потрапляють до групи ризику за станом здоров'я;
  • Корпоративна діагностика – при виявленні в колективі хворого або планового обстеження.

Аналіз проводять за відсутності симптомів захворювання на нову коронавірусну інфекцію – пацієнтам без високої температури, кашлю, слабкості, задишки.

ПЛР на COVID-19: підготовка до аналізу

Тест чутливий, тому щоб уникнути ризику отримання неправильного результату до проведення ПЛР слід дотримуватися певних правил:

  • За 2-3 години до взяття мазків із ротоглотки пацієнт не повинен приймати їжу, курити, полоскати горло чи рот, чистити зуби, жувати жувальну гумку;
  • Протягом доби до моменту здачі аналізу використовувати судинозвужувальні назальні спреї, наносити гормональні, антисептичні або противірусні мазі, а також не застосовувати спреї для місцевого лікування горла.

Результати діагностики

Проведений тест буває:

  • негативний – вірус SARS-CoV-2 не визначено, інфекції COVID-19 немає;
  • позитивний – знайдено вірус SARS-CoV-2, інфекцію COVID-19 підтверджено.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 87)
Попередня новина: Базові причини поломки ...
Наступна новина: Металопластикові вікна: ...

КОМЕНТАРІ