Яка ікра корисніша?

Яка ікра корисніша?

29.11.21 13:09 4 820

Про користь рибної ікри написано чимало статей, знято достатньо телевізійних передач та роликів в інтернеті. Водночас актуальним для покупців залишається питання – яка ікра корисніша, чорна чи червона? Адже вартість їх дуже відрізняється і чи варто переплачувати в такому разі, якщо різниці ніякої?

Ціна ікри – показник користі

Дуже поширена помилка, полягає в тому, що чорна ікра дорожча за червону через більшу користь. Насправді висока ціна тут пояснюється малою кількістю осетрових риб – деякі з цих видів знаходяться під загрозою зникнення через нерозумний вилов. Такий прийом дозволяє виробникам чорної ікри підвищити попит на свою продукцію і покрити витрати на її недешеве виробництво. Червона ікра видобувається з риб сімейства лососевих (лосося, горбуші, кети і т. д.), які швидше дозрівають і розмножуються у великих кількостях, що пояснює нижчу ціну на цей продукт. До речі, придбати свіжу ікру в Україні можна тут.

Порівняльна користь чорної та червоної ікри

Насправді, не можна однозначно сказати, що корисніше – чорна чи червона ікра. Склад цих морепродуктів загалом ідентичний і містить такі компоненти:

  • поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6 покращують імунітет, регенерацію тканин, забезпечують нормальний розвиток та роботу ЦНС, позитивно впливають на функціональність нирок, а також стан шкірних покривів;
  • вітаміни груп A, D і B підтримують нормальний розвиток сполучної, м'язової тканини, відновлення клітинних мембран, вироблення статевих гормонів, покращують зір, стан шкіри, нормалізують метаболізм, імунітет та регенерацію тканин тощо;
  • лецитин бере участь у формуванні міжклітинного простору та клітинних мембран, передачі нервових імпульсів, доставці поживних та лікарських речовин до клітин, є потужним антиоксидантом;
  • амінокислоти та білки є найважливішими будівельними матеріалами в людському організмі;
  • мінеральні речовини, такі як залізо, фосфор, магній, калій беруть участь в обмінних процесах, клітинному диханні, формуванні кісткової та сполучної тканин та інших життєво важливих процесах.

Різниця між червоною та чорною ікрою полягає лише у різному кількісному співвідношенні деяких речовин. Наприклад, до складу першої входить більша кількість жирів та білків, тоді як чорна відрізняється високою концентрацією заліза. Тому не можна сказати, корисніше чорна чи червона ікра – має сенс говорити лише про деяку «спеціалізацію» цих різновидів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 84)
Наступна новина: 33 нових випадків COVID-19 ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Саньок - 29.11.21

Додав в закладки

аватар країна
dtorin - 29.11.21

Каменты жгут! :-D

аватар країна
mishlen777 - 29.11.21

Короче, дело к ночи. После статьи реально разморило… Пошел спать.

аватар країна
ccccc27 - 29.11.21

пізнавальна тема