Плюси та мінуси сервісів пошуку попутників

Плюси та мінуси сервісів пошуку попутників

01.12.21 22:53 0 797

У розпал відпусток багато українців вкотре згадали, що означає брак квитків та висока вартість міжміських поїздок. Виїхати кудись спонтанно практично неможливо. У напрямку Львова, Чорного та Азовського морів дістати квитки можна або на бічні полиці у поїздах або дуже дорогі СВ. Також можна придбати квиток на автобус, який буде трохи дешевшим, але рівень комфорту буде мінімальним. Ще одним варіантом є пересування на власному авто, але з урахуванням нинішніх цін на бензин поїздка на море або гори обійдеться навіть дорожче, ніж проїзд у вагоні СВ.

Втім, якщо з вами в авто їдуть попутники з якими можна розділити вартість проїзду, то такий варіант міжміських поїздок стає найбільш оптимальним. Останні роки в Україні активно набирають популярності різноманітні сервіси пошуку попутників, наприклад, http://www.voyage.zone/travels. На практиці ці сервіси дійсно виправдовують себе, дозволяючи водіям найчастіше знайти нових цікавих співрозмовників і заощадити на дорозі, тоді як пасажири також економлять на проїзді і дістаються потрібного міста швидше і часто набагато комфортніше. Єдиним каменем спотикання залишається питання безпеки. Не завжди спільна поїздка незнайомих один з одним водіїв та пасажирів залишає приємні враження.

Еволюція автостопу

Сучасні терміни карпулінг (від англ. car - машина і pool - об'єднання) або райдшерінг (ride - поїздка і share - ділитися) перекочували до нас із США та Європи, де вони є розвиненим соціальним рухом. У багатьох країнах Європи об'єднання водіїв та пасажирів навіть стимулюється на законодавчому рівні. Таким чином, влада прагне покращити екологічну ситуацію у своїх країнах. Адже чим більше людей подорожує в одному автомобілі, тим менша загальна кількість автомобілів на дорогах і, відповідно, менше шкідливих викидів у навколишнє середовище.

В Україні культура спільних поїздок лише починає набирати популярності. На сьогоднішній день існує близько десяти сервісів, за допомогою яких можна знайти попутників і, на жаль, лише одиниці з них мають необхідну реєстраційну форму з підтвердженням контактних даних, а також системою рейтингів усіх учасників. Основна проблема полягає у суспільстві, яке не звикло до зобов'язань. Багатьом користувачам, будь то водії або пасажири, просто ліньки заповнювати інформацію про себе, хоча всі чудово розуміють, що це істотно впливає на комфорт і безпеку поїздки.

Пам'ятка водієві

Існує ряд правил, дотримуючись які водій, що зважився на пошук попутників, зможе максимально забезпечити собі комфортність та безпеку поїздки. Насамперед домовляючись із незнайомими пасажирами про поїздку, одразу уточнюйте максимально допустимий час очікування.

Заздалегідь слід обговорити й те, де ви підберете і де висадите пасажирів, щоб уникнути претензій. Не зайвим буде повідомити своїм супутникам про кількість часу, який ви плануєте витратити на дорогу. Також важливо обговорити різні нюанси, такі як куріння в салоні авто, ступінь комунікабельності пасажирів, кількість багажу, наявність домашніх тварин тощо.

Питання безпеки для водіїв також залишається актуальним. Якщо є можливість заздалегідь зустрітися з людиною, яку ви збираєтеся перевозити в інше місто, краще нею скористатися. Якщо такої можливості немає, можна дізнатися про людину додаткову інформацію через соціальні мережі. Водій також має право вимагати пред'явлення від пасажирів паспортних даних, які він зможе відправити родичам і тим самим убезпечити себе.

Попри те, що існує негласна думка, що пасажир завжди ризикує більше сідаючи в авто до незнайомого водія, насправді рівень ризику для водія вищий, оскільки він перебуває за кермом, а значить несе додаткову відповідальність за людей, що знаходяться всередині салону.

Висновок

У цілому такі послуги допомагають здійснити пошук попутників та вони несуть у собі набагато більше позитивних сторін, ніж негативних. Підтвердженням цього є країни Євросоюзу та США, у яких такий спосіб подорожей давно користується величезною популярністю. Що стосується питання безпеки, то тут потрібно в першу чергу розраховувати на себе і бути вибірковими щодо тих, з ким хочете подолати великий шлях.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 86)
Попередня новина: Укрытия для аквариумных ...
Наступна новина: Переваги та види терасних ...

КОМЕНТАРІ