В межах проєкту «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках,поляки в Тернополі» у місті заплановано провести акцію «Бібліотека під відкритим небом»

В межах проєкту «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках,поляки в Тернополі» у місті заплановано провести акцію «Бібліотека під відкритим небом»

07.12.21 08:35 0 513
У рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» Тернопільська міська рада реалізовує проєкт «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках, поляки в Тернополі» спільно із закордонним партнером – Публічною бібліотекою імені Марії Конопницької в Сувалках (Підляське воєводство, Польща).

Метою проєкту є промоція місцевої культури та історії, налагодження взаєморозуміння між Польщею та Україною, покращення іміджу двох міст і їхньої доступності для відвідувачів.

Місцем, реалізації проєкту обрано бібліотеки. Оскільки у наш час бібліотека – це не тільки місце, де можна в тиші насолодитися книгою, але й центр соціального та культурного життя, який може залучати широкі аудиторії.

На жаль, через встановлені карантинні обмеження, впродовж року заходи в рамках реалізації проєкту проходили у форматі онлайн.

Так, 28 січня 2021 року у Центральній міській бібліотеці відбулася початкова онлайн-конференція, на якій Тернопіль презентували понад 20 осіб. З польської сторони захід відвідали понад 10 учасників.

Завітали на подію і міський голова Сергій Надал, представники міської ради, а також голова ГО «Польський центр культури і освіти ім. Мечислава Кромпця у Тернополі» Петро Фриз, працівники міських бібліотек та зацікавлені громадяни у популяризації польської культури міст-партнерів.

У вітальному слові до учасників конференції міський голова наголосив на важливості популяризації культурного компоненту, що допоможе тернополянам більше дізнатися про польську культуру, а жителям м. Сувалки – про наше місто.

У свою чергу, від наших партнерів виступив Президент м. Сувалки Чеслав Ренкєвіч та директорка Публічної бібліотеки імені Марії Конопницької в Сувалках Марія Колодзєйська з очікуваннями, що проєкт сприятиме розвитку бібліотечної системи Тернополя та Сувалок та перетворенню бібліотек у справжні освітньо-культурні центри».

На сьогоднішній день велика частина запланованого вже зроблена.

Зокрема, в рамках проведення Дня міста Тернополя 28 серпня, цього року відбувались Дні польської культури. На подію завітала делегація із Сувалок, до складу якої увійшли віцемер Сувалок Роман Ринковський, заступник голови міської ради в Сувалках Яцек Нєдзвєдзький, казначей міста Вєслав Стельмах, директорка Публічної бібліотеки імені Марії Конопницької в Сувалках Марія Колодзєйська та працівниця цього закладу Йоланта Гонглевська.

Гості відвідали бібліотеку-музей «Літературне Тернопілля», де відбулась презентація Артбуків та аудіо казок, створених за умовами проєкту.

До слова, саме бібліотекарями Тернополя виготовлено три артбуки: «Марія Конопніцька у вимірі часу» (проєкт Центральної міської бібліотеки), «Історія української культури» (проєкт бібліотеки-філії №4 для дорослих), «Культурна спадщина Польщі» (проєкт бібліотеки-філії №5 для дітей). Усі витвори мистецтва виготовлені двома мовами – українською та польською.

У створенні аудіовізуального матеріалу до казок українською мовою працювали творчі особистості м. Тернополя, а завдяки праці викладачки ТНПУ, перекладачки, авторки казок Наталії Лобас та поета, перекладача Юрія Завадського, казки наших авторів відтепер звучать польською мовою.

Активна фаза реалізації проєкту триває й надалі. Проводяться, зокрема, підготовчі роботи до проведення не менш цікавих заходів, серед яких - вулична акція «Бібліотека під відкритим небом».

Саме для цієї події закуплено по 500 книг для обміну між партнерами. У Тернополі всі бажаючі будуть мати можливість почитати, переглянути новинки польської літератури. Відповідно, шанувальники української літератури зможуть це зробити у м. Сувалки.

Також заплановано провести фотовиставки, які візуалізуватимуть міста-партнери. У Польщі цей захід буде присвячено Дню м. Сувалки. Для цього виготовили ряд фото, а також зробили обмін фотографіями про наші міста.

З метою популяризації польської культури та в рамках проєкту тернополяни також зможуть переглянути виставу польського автора А. Сарамоновіча «Тестостерон, або Гормон кохання» у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі ім. Т. Шевченка.

Як наголошує міський голова Сергій Надал, участь у подібних проєктах є надзвичайно важливими для міст-партнерів, адже це можливість налагодити дружні контакти, набути досвіду співпраці із колегами, розширити кругозір мешканців, популяризувати місцеву культуру та історію заради розвитку Тернопільської громади та вдосконалення усіх сфер життєдіяльності міста.

Запрошуємо усіх жителів та гостей Тернополя відвідати міські бібліотеки та оцінити витвори мистецтва, які були зроблені в рамках реалізації проєкту «Пізнаймо один одного – українці в Сувалках, поляки в Тернополі».

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Розклад занять на цей ...

КОМЕНТАРІ