Комп'ютерна томографія (КТ): що потрібно знати?

Комп'ютерна томографія (КТ): що потрібно знати?

07.12.21 09:35 1 433

Комп'ютерна томографія – це метод променевої діагностики, що дає можливість пошарового дослідження будь-якого органу чи частини організму, основу якого лежить метод рентгенографії.

Пристрій для виконання томографії називається томографом. У ньому є джерело випромінювання - рентгенівська трубка і кілька детекторів, що вловлюють випромінювання, що пройшло через досліджуваний об'єкт. Візуалізація обумовлена одержанням зображення об'єкта шляхом його пошарового сканування спрямованим рентгенівським пучком.

Отримані дані обробляються комп'ютером з остаточним оформленням як знімків – томограм, у яких досліджувані об'єкти видно розрізані поперек. Товщина зрізу від 0,5 до 10 мм. На томограмах, отриманих в результаті обстеження, чітко розрізняються структура органу досліджуваного, частини тіла. При виявленні патологічних утворень, вогнищ лікар може визначити їх розміри, форму, внутрішню структуру, місцезнаходження, кількість. Це стандартизований та точний метод діагностики захворювань. Точність вимірювань при даному дослідженні дозволяє розмежовувати тканини, менш ніж на піввідсотки, що відрізняються один від одного за щільністю, відповідно, обсяг інформації в комп'ютерній томограмі може в 1000 перевищувати такий у простій рентгенограмі.

КТ - точний метод діагностики різних захворювань головного мозку, кісткової системи, легень, органів середостіння, печінки, нирок, підшлункової залози, надниркових залоз і т. д. Часто використовують для уточнення діагнозу, коли залишаються неясності після проведення УЗД чи інших досліджень. До речі, в Києві КТ можна зробити в центрі "Доктор Філін": https://doctorfilin.ua/uk/.

Покоління томографів

На даний момент існує п'ять поколінь томографів, які різняться залежно від способу руху пристрою, видом пучка випромінювання, числом детекторів. Сучасні комп'ютерні томографи це мультиспіральні (багатошарові, багатозрізові, МСКТ) томографи. Їх особливість у наявності кількох рядів детекторів, від 2 до 320, що дає можливість отримати зображення з високим ступенем дозволу за короткий відрізок часу -хвилини і навіть секунди. Для дослідження головного мозку або легень часто вистачає можливостей 4- або 16-зрізового томографа, при дослідженні серця та коронарних артерій потрібен мінімум 64-зрізовий томограф. Іноді обстеження доповнюється введенням рентгенконтрастного препарату, що дозволяє отримувати тривимірні зображення судин та серця.

Особливої підготовки дослідження не вимагає, хоча при дослідженні сечового міхура та органів малого тазу вона може бути потрібна. Доза випромінювання КТ можна порівняти зі звичайною ренгенографією, хоча може бути й вищою.

Різновиди дослідження

В даний час існують способи проведення комп'ютерної томографії:

  • Лінійна томографія,
  • Спіральна томографія,
  • Комп'ютерна томографія з двома рентгенівськими трубками.

Плюси та мінуси методу

До переваг можна віднести такі характеристики:

  • метод неінвазивний,
  • висока точність деталізації досліджуваних структур,
  • можливість віртуальної реконструкції досліджуваних органів,
  • стандартизований метод діагностики – результати мало залежать від лікаря, який проводить дослідження,
  • нетривалий час дослідження.

Недоліки:

  • променеве навантаження на пацієнта,
  • дорогий метод.

Показання та протипоказання

Показаннями для комп'ютерної томографії можуть бути:

  • первинна діагностика захворювань;
  • уточнююча діагностика при недостатності даних, отриманих за інших, більш доступних методів обстеження.

Протипоказань до проведення КТ дуже мало, і вони мають абсолютний характер. Основне – це вагітність.

Можливі ускладнення

Ускладнень під час проведення даного обстеження, зазвичай, немає. Вони можуть бути наслідком застосування рентгенконтрастних препаратів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 87)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Что предлагает ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
syschik - 07.12.21

Побільше б таких статей