Що таке карнет АТА?

Що таке карнет АТА?

09.12.21 10:20 0 714

Carnet ATA – це міжнародний митний документ, який замінює митні декларації та дозволяє дозволяє здійснювати спрощене та прискорене оформлення тимчасового ввезення товарів у зв'язку з проведенням виставок та ярмарків, а також при переміщенні через кордон товарних зразків, професійного обладнання та деяких інших категорій товарів. Він може використовуватися замість митної декларації на території країн-учасниць конвенцій щодо товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію цих країн, оскільки гарантує сплату імпортних мит та звільняє від необхідності надання банківської гарантії, депозиту, застави або іншого засобу забезпечення їх сплати на митниці ввезення.

Назва документа – «карнет» – запозичена з французької мови та означає у перекладі «відривний блокнот» або «чекова книжка». Скорочення «АТА» є комбінацією абревіатур французьких та англійських слів «admission temporaire» і «temporary admission», що позначають у перекладі російською – «тимчасове ввезення». Карнет АТА складається з обкладинки та кількох незброшюрованих листів різного кольору, в яких міститься інформація про його власника, товар, цілі використання товару, маршрут подорожі та ін.

Процедура отримання карнета АТА займає значно менше часу, ніж проходження всіх митних формальностей та має ряд переваг для власників карнета АТА стосовно митної декларації. На митному пункті з карнета АТА виривається лист відповідного кольору (ваучер), що залишається у митних органів. На інших листках (корінцях), що зберігаються в карнеті АТА, представником митниці робляться позначки.

Переваги:

  • звільняє від необхідності оформлення звичайної митної декларації, подання електронної декларації, вказівки кодів ТН ЗЕД ЄАЕС;
  • знижує фінансові витрати під час здійснення митних операцій, пов'язаних з митним декларуванням товарів;
  • забезпечує прискорене митне оформлення;
  • надає можливість неодноразового протягом одного року тимчасового ввезення чи вивезення товарів до однієї чи кількох країн;
  • дозволяє оформляти кілька митних процедур: тимчасове вивезення, тимчасове ввезення, реімпорт, реекспорт, транзит;
  • дозволяє переміщувати вказані в карнеті АТА товари однією або декількома партіями;
  • унеможливлює надання митним органам країни ввезення фінансових гарантій сплати митних платежів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 85)
Попередня новина: Витратні матеріали для ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ