Аналізи крові: що відбувається під час аналізу крові та що можуть показати результати?

Аналізи крові: що відбувається під час аналізу крові та що можуть показати результати?

15.12.21 09:08 0 610

Аналіз крові зазвичай проводиться, щоб перевірити, як ваше тіло справляється з хворобами, травмами, запаленнями, інфекціями та деякими видами ліків. Кров потребує дуже точного балансу, щоб ваше тіло працювало добре. Якщо аналіз крові розгорнутий показує відхилення від норми, це дає лікарям гарну вказівку на те, як лікувати вас або запобігти виникненню проблем у майбутньому.

Де здати кров?

Це може бути зроблено в лікарні або вашим лікарем загальної практики або медичною сестрою. Якщо у вас проходить перевірка стану здоров’я Національної служби охорони здоров’я, ваш аналіз крові, як правило, є швидким уколом пальця, який перевіряє рівень глюкози та холестерину в крові. Якщо результати перевищують рекомендовані, вас можуть попросити звернутися до лікарні для повного аналізу крові.

Як візьмуть кров?

Гумовий ремінь, який називається джгутом, щільно обмотується навколо вашого плеча – це допомагає вивести вену, що проходить всередині ліктя, на поверхню, щоб її було легше знайти.

Шкіру навколо вени очищають стерильною спиртовою серветкою. У вену вводять невелику голку, а потім прикріплюють невелику пляшку з кров’ю.

Кров потече в пляшку, і коли пляшка (або пляшки) наповнена, голку виймають. Якщо ваші вени тендітні або їх важко знайти, іноді в невелику вену на тильній стороні долоні вставляють інший тип голки, який називається «метелик» (оскільки вона має пластикові «крила» з обох боків).

Після видалення голки на місце проколу накладається шматок марлі, і вас попросять потримати її кілька хвилин. Кровотеча з вени зазвичай припиняється дуже швидко, але може зайняти кілька хвилин, якщо ви приймаєте препарати, що розріджують кров.

Що відбувається з кров'ю після аналізу?

Зазвичай пляшки з кров’ю містять невелику кількість хімічної речовини, яка зупиняє згортання крові в пробірці, тому її можна точно виміряти в лабораторії. Кожна пляшка має етикетку з вашим ім’ям, датою народження та номером лікарні, коли було взято кров, а верхня частина має різний колір відповідно до типу тесту. Потім їх беруть на аналіз.

На що перевірять кров?

Аналізи крові можна використовувати для різних речей, у тому числі для перевірки рівня холестерину та глюкози в крові. Вони допомагають контролювати ризик серцево-судинних захворювань і діабету, а також те, як ваш стан контролюється.

Тести на різні хімічні речовини та білки можуть показати, як працюють печінка чи нирки. Тест на тропонін може допомогти діагностувати серцевий напад, а тест на мозковий натрійуретичний пептид (BNP) може допомогти діагностувати серцеву недостатність.

Якщо ви приймаєте варфарин, ваш рівень INR (показник швидкості згортання крові) буде регулярно перевірятися, щоб переконатися, що вам призначено правильну дозу.

Чи потрібно щось робити, щоб підготуватися до аналізу крові?

Іноді вам може знадобитися голодувати (не їсти) перед аналізом крові, але ваш лікар повідомить вам, якщо це потрібно. Якщо вам не сказали цього, випийте води перед тестом. Якщо ви зневоднені, знайти вену може бути складніше.

Скільки часу потрібно, щоб отримати результати аналізу крові?

Частково це залежить від терміновості тесту. Більшість тестів, зроблених у хірургії, є «рутинними», тобто не потрібні терміново, тому для отримання результатів може знадобитися кілька днів. Якщо люди, які повідомляють про результати аналізів крові, побачать щось, що їх хвилює, вони зв’яжуться з вашим лікарем або медсестрою, і повідомлять вас про це.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 99)
Попередня новина: У Тернополі вшанували ...
Наступна новина: Переваги оренди офісу у ...

КОМЕНТАРІ