Біологічно активні добавки: що потрібно знати?

Біологічно активні добавки: що потрібно знати?

22.12.21 23:40 0 742

Люди можуть вживати БАД через побоювання, що не отримують з їжею всі необхідні харчові речовини. Насамперед потрібно перевірити, чи потрібні вам взагалі добавки до їжі, оскільки симптоми нестачі та надлишку харчових речовин дуже схожі, і без допомоги спеціаліста відповідної підготовки важко вирішити, що саме відбувається. Важливо усвідомлювати, що вживання БАД пов'язане із ризиком.

Мета застосування БАД – при необхідності доповнювати звичайну їжу та надавати у концентрованому вигляді необхідні поживні або інші речовини. БАД продаються у твердих дозах (наприклад, капсули, пігулки, пастилки) або в упаковці, що дозволяє вживати відмірені малі кількості препарату (наприклад, пляшка з дозатором, порційні порошки). До речі, придбати їх можна в інтернет-магазині https://multivitamin.com.ua/.

До складу БАД можуть входити:

  • вітаміни (наприклад, вітамін а);
  • мінерали (наприклад, залізо, магній);
  • поживні речовини (наприклад, амінокислоти, жирні кислоти);
  • речовини фізіологічної дії (наприклад, рослинні екстракти, молочнокислі бактерії).

БАД не замінюють різноманітного харчування. Наприклад, у порівнянні з вітамінною капсулою, свіжі фрукти та овочі забезпечують різноманітним асортиментом необхідних організму речовин у правильних для засвоєння співвідношеннях, а також викликають відчуття ситості. Загалом при збалансованому та різноманітному харчуванні людина отримує всі харчові речовини, необхідні для нормального функціонування організму. БАД не можна вживати так, оскільки їх надмірне споживання може завдати організму шкоди. Важливе й те, що тривале вживання незбалансованої їжі та БАД може перешкоджати засвоєнню харчових речовин. Наприклад, залізо та кальцій при засвоєнні конкурують між собою, тому разом із м'ясною їжею немає сенсу приймати таблетки кальцію та навпаки.

У чому різниця між БАД та ліками?

Хоча, на перший погляд, БАД схожі на ліки, це продукти з різною метою застосування та дією. БАД не призначений для боротьби з хворобами, лікування або послаблення симптомів. Ліки, навпаки, призначені саме для лікування хвороби або полегшення хворобливого стану. Слід пам'ятати, що спільне вживання ліків та БАД є небезпечним, і що з певної дози кожен вітамін стає ліками. Слід бути обережними також щодо БАД з рослинними компонентами, оскільки застосовувані в народній медицині рослини не пройшли базові та клінічні дослідження, і їх застосування може супроводжуватися побічними діями. Крім того, рослини з певними лікувальними властивостями розглядаються як ліки.

У чому різниця між БАД та харчовими добавками?

Харчові добавки застосовуються при виробництві або приготуванні продуктів з технологічною метою або з метою поліпшення, наприклад, зовнішнього вигляду та смакових властивостей виробів. БАД застосовують при необхідності доповнити повсякденну їжу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 76)
Наступна новина: Переваги професійної ...

КОМЕНТАРІ