У Рівненській області захист прав дитини у кримінальному провадженні – в прокуратурі обговорили особливості розслідування злочинів щодо неповнолітніх

У Рівненській області захист прав дитини у кримінальному провадженні – в прокуратурі обговорили особливості розслідування злочинів щодо неповнолітніх

31.12.21 08:01 0 839
Особливості досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо правопорушень, вчинених за участю дітей або стосовно них, а також застосування міжнародного досвіду задля здійснення правосуддя «дружнього до дітей», особливості допиту неповнолітніх та проведення судово-психологічних експертиз – в обласній прокуратурі провели семінар для ювенальних прокурорів Рівненщини.

Аби охопити максимум нюансів до роботи залучили також уповноважених слідчих та дізнавачів ГУ НП в Рівненській області, слідчих ТУ ДБР, розташованого у місті Рівне, судового експерта-психолога, представника Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Рівненській області та адвоката-медіатора.

Учасники обговорили ключові елементи призначення судово-психологічних експертиз, а також проблемні питання, які виникають на практиці не тільки в частині самого розслідування правопорушень, але і питань, пов'язаних із додержанням прав дітей у кримінальних провадженнях та шляхи їх вирішення, у тому числі і у справах, які стосуються домашнього насильства.

Начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Олена Ткачук акцентувала увагу учасників на необхідності повного, ефективного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень цієї категорії. Зауважила, що захист прав дитини у кримінальному провадженні є пріоритетним напрямком в діяльності усіх правоохоронних органів.

«Специфіка роботи з неповнолітніми передбачає врахування дитячої психології та сприйняття. До всіх процесуальних дій, у яких беруть участь діти, має застосовуватися принцип невідкладності. Проведення своєчасного та правильного допиту неповнолітнього допоможе мінімізувати кількість зустрічей дитини з правоохоронцями та у найкоротший строк дасть можливість розпочати необхідну реабілітацію» – підкреслила Олена Ткачук.

Довідково: з початку 2021 року на Рівненщині до судів скеровано 104 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях, де потерпілими були діти, і 87 де неповнолітні – обвинувачені. Десятеро з них вже пройшли програму відновного правосуддя.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Онлайн-кредитование как ...
Наступна новина: 489 жителів Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ