УЗД під час вагітності: що потрібно знати?

УЗД під час вагітності: що потрібно знати?

26.01.22 17:45 13 648

Ультразвукове дослідження плода (сонограма) – це метод візуалізації, який використовує звукові хвилі для отримання зображення плода у матці. Ультразвукові зображення плода можуть допомогти вашому лікарю оцінити ріст і розвиток вашої дитини і стежити за перебігом вагітності. У деяких випадках УЗД під час вагітності в http://czr.com.ua/ використовується для оцінки можливих проблем або підтвердження діагнозу.

Перше УЗД плоду зазвичай проводиться в першому триместрі, щоб підтвердити вагітність та оцінити, як довго ви були вагітні. Якщо ваша вагітність залишається неускладненою, наступне УЗД зазвичай пропонується у другому триместрі, коли видно анатомічні деталі. У разі підозри на проблему може бути рекомендовано повторне ультразвукове дослідження або додаткові тести візуалізації, такі як МРТ.

Існує два основних типи УЗД плода:

  1. Трансвагінальне УЗД. При цьому типі УЗД плода в піхву міститься паличкоподібний пристрій, званий перетворювач, який посилає звукові хвилі і збирає відображення. Трансвагінальне УЗД найчастіше використовується на ранніх термінах вагітності. Цей тип УЗД може бути виконаний, якщо трансабдомінальне УЗД не дає достатньої інформації.
  2. Трансабдомінальне УЗД. Трансабдомінальне УЗД плода проводиться шляхом переміщення датчика по животу.

Чому його роблять?

Ультразвукове дослідження в першому триместрі проводиться для оцінки наявності, розміру та локалізації вагітності, визначення кількості плодів та оцінки тривалості вагітності (гестаційний вік). Ультразвук можна використовувати для генетичного скринінгу в першому триместрі, а також для виявлення аномалій матки або шийки матки.

У другому або третьому триместрі проводиться стандартне УЗД з оцінкою деяких особливостей вагітності, включаючи анатомію плода. Це обстеження зазвичай проводиться між 18 та 20 тижнями вагітності. Однак, час цього УЗД може бути змінено з таких причин, як ожиріння, що може обмежити візуалізацію плода.

У другому та третьому триместрах може знадобитися обмежене ультразвукове дослідження, коли потрібне дослідження конкретного питання. Приклади включають оцінку зростання плода та оцінку обсягу амніотичної рідини. Спеціалізоване або детальне обстеження проводиться за підозри на аномалію на підставі вашого анамнезу або інших результатів пренатального обстеження.

Лікар може використовувати УЗД плода для:

  • Підтвердження вагітності та її місцезнаходження. Деякі плоди розвиваються поза маткою, в матковій трубі. УЗД плода може допомогти вашому лікарю виявити вагітність поза маткою (позаматкова вагітність).
  • Визначення терміну вагітності. Знання віку дитини може допомогти вашому лікарю визначити дату пологів і відстежувати різні віхи протягом всієї вагітності.
  • Підтвердження кількості дітей. Якщо ваш лікар підозрює багатоплідну вагітність, може бути проведено ультразвукове дослідження для підтвердження кількості дітей.
  • Оцінки розвитку дитини. Ваш лікар може використовувати ультразвук, щоб визначити, чи росте ваша дитина з нормальною швидкістю. Ультразвук можна використовувати для спостереження за рухами, диханням та частотою серцевих скорочень вашої дитини.
  • Дослідження рівня плаценти та амніотичної рідини. Плацента забезпечує вашу дитину життєво важливими поживними речовинами та багатою киснем кров'ю. Занадто багато або занадто мало амніотичної рідинирідини, яка оточує дитину в матці під час вагітностіабо ускладнення з плацентою вимагають особливої  уваги. УЗД може допомогти оцінити плаценту та амніотичну рідину навколо дитини.
  • Виявлення уроджених дефектів. УЗД може допомогти вашому лікарю виявити деякі вроджені дефекти.
  • Дослідження ускладнень. Якщо у вас кровотеча або інші ускладнення, УЗД може допомогти вашому лікарю визначити причину.
  • Проведення інших пренатальних досліджень. Лікар може використовувати ультразвук для управління розміщенням голки під час певних пренатальних тестів, таких як амніоцентез або взяття проб ворсин хоріону.
  • Визначення положення плоду перед пологами. До кінця третього триместру більшість немовлят розташовуються головою вперед. Проте це не завжди. Ультразвукове зображення може підтвердити передлежання дитини, щоб ваш лікар міг обговорити варіанти розродження.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 83)
Попередня новина: Дитячі кросівки для ...
Наступна новина: Покупка авто зі США: що ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
Vit_X - 26.01.22

Спасибо большое!

аватар країна
TargetFeel - 26.01.22

А давно ли запустили этот сайт?

аватар країна
SSDdisk - 26.01.22

Пора автору памятник поставить при жизни. Кто за?

аватар країна
nanoCATR - 26.01.22

Большое спасибо, прикольно написанно креативно

аватар країна
zendiy - 26.01.22

Я присоединяюсь ко всему выше сказанному.

аватар країна
Dieuempereur - 26.01.22

стаття непогана але назва якось не дуже

аватар країна
sad4ort - 26.01.22

А який це движок? теж хочу блог завести

аватар країна
fiar321 - 26.01.22

Мені все сподобалося

аватар країна
djndksnx - 26.01.22

Звідки берете інфу для постів якщо не секрет?

аватар країна
fon_kolobok - 26.01.22

Даже и не докопаешься.

аватар країна
Lenya56 - 26.01.22

ништяг, все правильно написано. Молодец!

аватар країна
Shaggy_1934 - 26.01.22

аватар країна
Fatimel - 26.01.22

хорошая идея.