Що дві білоруски в Україні не поділили? Або як у Києві жити – а на Москву молитись

Що дві білоруски в Україні не поділили? Або як у Києві жити – а на Москву молитись

27.01.22 13:07 7 880

Не все добре у білоруських діаспорян в Україні. По суті, невелика земляцька спільнота не може не те, що консолідуватися навколо спільної ідеї, а й елементарно знайти між собою спільну мову.

Приводом для інтернет-розслідування стала інформація з найближчого оточення громадської активістки, творця благодійного фонду «Білоруський майдан» Олени Васильєвої. За словами джерела, активістка дуже розлютилася на колишню соратницю Тетяну Мартинову, дізнавшись, що та сповідує проросійські погляди. Олена Васильєва негайно заходилася зясувати, чому Мартинову досі підтримує українська влада? Чи не настав час, казала вона, депортувати російського агента до Росії?

Зазначимо: конфлікт виник не на рівному місці. Вистачить переглянути кілька сюжетів ютуб та телеграм-каналів «Menavita», як усе відразу стає зрозуміло. Так, у сюжеті «Як “бєл-опозиція віддає Росії білоруську економіку” автор викриває факти щодо роботи штабу Світлани Тихановської на російський олігархат.

– Про свої успіхи у справі запровадження санкцій проти державоутворюючого підприємства «Білоруськалій», штаб Тихановської відзвітував з усіх можливих майданчиків, – розповідає Олена Васильєва. – Але після глибокого аналізу наслідків таких дій приходить розуміння: білоруську економіку просто зливають росіянам.

І справді, хто виграв після відмови від співпраці норвезького підприємства «Yara»? Олена Васильєва впевнена – частку білоруського ринку отримає російський «Уралкалій». Аналогічна ситуація на ринку нафтопродуктів. Ось чому розслідувач відверто звинувачує штаб Світлани Тихановської у зраді інтересів Білорусі. І як в цьому випадку називати тих, хто, як Тетяна Мартинова, позиціонує себе чи не найкращою подругою «лідерки» білоруської опозиції в Європі?

У іншому відео творець «білоруського майдану» розмірковує про причини неуваги та неповаги «лідерки білоруської нації» до співгромадян в Україні. І наводить дуже вагомий аргумент: як такої боротьби за владу немає. Є боротьба за гранти та… увагу Москви. Як доказ блогер наводить витяг з інтерв'ю Світлани Тихановської, яка у відеосюжеті закликає, цитата, «не шукати у Росії ворога» і називає Путіна «мудрим лідером». «Логічно, що російський слід існує?», – запитує автор. І закликає не шукати собі русскомірського ідола, не бажати, аби тебе призначив Кремль.

– Вони можуть сидіти у Вільнюсі, Лондоні, але бачать себе лише у Москві чи під кремлівською орудою – переконана Олена Васильєва. – Це угруповання, яке пхає Білорусь до Росії всіма засобами.

Навіть в інтерв'ю колезі-блогеру "Вірусу" Олена Васильєва обстоює свою позицію. На питання про колишню однодумницю каже прямо: «Я вважаю Тетяну Мартинову цілком проросійською. Без образ. Ми були знайомі, але я це бачу так».

За словами Василь`євої блогерка намагається бути ближчою до штабу Тихановської, поділяє його проросійські погляди і навіть взяла участь у зйомках новорічного вітання «лідера» опозиції. Водночас у нещодавній розмові зі своїм старим другом Євгеном Какойта Мартинова назвала Сергія Тихановського гопником, а щодо Світлани взагалі висловилася нецензурно. Хто ж ти Тетяна Мартинова насправді, що маєш на меті і кому служиш?

І на завершення. Можливо, чашу терпіння Олени Васильєвої переповнив пост у телеграм-каналі «Обережно вірус», де автор показує, як Тетяна Мартинова легко зливає дані передплатників чи не кожному бажаючому. Не виключено, що й білоруським правоохоронцям.

Та й створення Мартиновою разом із Юрієм Лебедєвим ініціативи «Незалежне об'єднання білорусів України» мало за мету стати чи не єдиним центром консолідації білорусів у вигнанні. Це схоже на спробу вкрасти цю роль в об'єднання «Білоруський дім в Україні» рейдерським способом та відволікти політемігрантів від прямих дій на білоруському напрямку. А це чи не головна мета Росії. Адже Олена на це натякала чимало раз…

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 75)
Попередня новина: Шкарпетки - подарунок,що ...
Наступна новина: 3 ситуации,когда вам может ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
fowku - 27.01.22

я вже писала про це в своєму блозі

аватар країна
jilkaa - 27.01.22

вне конкуренции

аватар країна
Terroo - 27.01.22

Невероятно!

аватар країна
sdonar - 27.01.22

Очень познавательно, респект

аватар країна
vano100 - 27.01.22

подробней пожалуйста

аватар країна
AntonMaznev - 27.01.22

Спасибо за интересный материал!

аватар країна
oneofthedarkest - 27.01.22

ДА СУПЕР!!!!!!!!!!!!