Історія торта Наполеон дуже заплутана і спирається на кілька легенд. Спробуємо простежити шляхи створення ласощів завдяки сайту Торт Експерт.
З Франції до Неаполя
Історія торта наполеон Перша версія оповідає, що ідея багатошарового десерту виникла у Франції в 1645 у кондитера Клавдія Геле. Рецепт став популярним і вкрали неаполітанські шпигуни. Італійські пекарі вигадали просочувати шари тіста заварним кремом і назвали новинку Napolitano. У такому вигляді торт повернувся до Франції і був перейменований на «Королівську галету». У Російську Імперію «Неаполітанець» потрапив разом із утікачами французькими аристократами під час Великої Французької революції. Назва пізніше перетворилася на звичне нам «Наполеон».
Вдала вигадка імператора Бонапарта
Торт Наполеон та історію його походження неможливо уявити без відсилання до французького імператора Бонапарта. Романтична легенда розповідає, що жіночий угодник Бонапарт вирішив доглядати одну з фрейлін своєї дружини Жозефіни. І був захоплений на місці злочину. Розгнівану дружину довелося переконати, що на вухо служниці він нашіптував не ніжності, а рецепт нового торта. Другого дня до столу вже подали новий десерт. За однією версією неабиякий розум Бонапарта видав ідею торта, за іншою – один із кондитерів захотів догодити імператору і трохи змінив старовинний рецепт, доповнивши десерт заварним кремом, вершками та полуницею.
Французький рецепт – російське втілення
Ще один варіант появи торта Наполеон та історія назви в Росії.
У XIX столітті відомий паризький кондитер Марі-Антуан Карем ввів у моду десерт із вершковим кремом під назвою Мillefeuille. Це буквально означає "тисяча шарів".
Торт був відомий російським кухарям. У вітчизняній літературі тих років згадується ласощі з такою назвою.
В 1912 проходило святкування столітнього ювілею перемоги Росії над армією Наполеона Бонапарта. До цієї події придворні кондитери Миколи II створили незвичайний десерт у вигляді трикутника. Зверху торт був посипаний крихтою, що символізує сніг. Як основу було взято французький «Мільфей».
Сучасний торт Наполеон історією виникнення завдячує першим рокам становлення Радянського Союзу. Дефіцит продуктів призвів до значного спрощення та здешевлення рецепту торта. Заварний крем стали робити на борошні, а замість олії використовували маргарин. Такими недорогими ласощами Наполеон запам'ятали багато хто.
Сьогодні листковий торт можна зустріти у безлічі варіацій. Одне залишається незмінним – тисяча верств. Купити торт "Наполеон" можна у мережі пекарень Sedelice.