Як проходить стягнення боргу приватним виконавцем в Україні

Як проходить стягнення боргу приватним виконавцем в Україні

28.02.22 16:41 1 874

Стягнення боргу приватним виконавцем

Стягнення боргу приватним виконавцем https://fakt.org.ua/uk/ здійснюється на основі судового та виконавчого провадження. Кожен з етапів процедури триває певний час: тривалість виконання судового рішення повністю визначається складністю ситуації. Стягнення заборгованості здійснюється навіть у випадках, якщо боржник чинить супротив та відмовляється добровільно погасити борг: гроші можуть списуватись з рахунків людини - сума включатиме також штрафні санкції та пені. Якщо коштів недостатньо, можливе звернення на стягнення рухомого чи нерухомого майна.

Як здійснюється примусове стягнення боргу за кредитним договором у судовому порядку?

Першочергово необхідно підготувати документи, які підтверджують наявність кредитного боргу (договір/виписка з рахунку/заява на отримання кредиту). У випадках, коли законом чи договором передбачений претензійний порядок, боржнику висувається претензія. Якщо вищезазначені дії виявляються неефективними, позивач має право підготувати позовну заяву до суду та брати участь у судових засіданнях надалі. Після винесення судовою установою рішення на користь банківської установи можливе звернення до приватних виконавців для подальшого примусового стягнення заборгованості з боржника.

Чи може приватний виконавець стягнути борг без рішення суду?

Приватна виконавча служба здійснює свою діяльність, базуючись на наступних виконавчих документах:

  • виконавчі листи, які видаються судами, та судові накази;
  • виконавчі листи, видані нотаріусами;
  • постанови посадових осіб та державних органів, уповноважених розглядати справи, які стосуються адміністративних правопорушень;
  • рішення Нацбанку України.

Таким чином, виконавчі листи можуть видаватись не лише судом, тому приватні виконавці мають право діяти без рішення судової установи.

Що може забрати виконавча служба?

Серед заходів, які можуть застосовувати приватні виконавці з метою стягнення боргу згідно з чинним законодавством України:

  1. Звернення для стягнення коштів та майна боржника у випадку, якщо вони знаходяться у третіх осіб.
  2. Звернення для стягнення зарплати, стипендії, пенсії та інших доходів особи із заборгованістю.
  3. Вилучення та передача позивачу об’єктів, які вказані в виконавчому листі.
  4. Інші заходи, які передбачені рішенням суду чи іншої установи.

Повноваження приватних виконавців передбачають можливість накладання арешту на рухоме та нерухоме майно боржника, рахунки у банківських та інших фінансових установах. Також юристи мають право безперешкодно отримувати в банках інформацію про стан рахунків та здійснювані особою операції протягом певного проміжку часу. Дізнатись детальніше про роботу спеціалістів ви можете у членів некомерційного об’єднання "ФАКТ" за номером на сайті приватних виконавців https://fakt.org.ua/ .

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 82)
Наступна новина: Движение по вертикали: ...

КОМЕНТАРІ

аватар країна
mirotvorecc - 10.03.22

Я конечно, мало, что смыслю в данной теме, но постараюсь осилить.