Які тести використовуватиме діагностика COVID-19?

Які тести використовуватиме діагностика COVID-19?

15.04.22 22:34 0 962

У зв'язку з пандемією COVID-19 на ринку з'явилося близько 200 різних діагностичних тестів (в т. ч. так звані експрес-тести) для виявлення COVID-19, а також з кожним днем  зростає кількість виробників тестів та їх посередників. Водночас у ЗМІ говорять про брак ресурсів, у тому числі діагностичних засобів. У цій ситуації як у медичних працівників, так і у звичайних громадян виникає питання: "Чому ці тести не використовуються, а також яким із тестів можна довіряти?". Нумо розберімося. Ну а якщо вам потрібно купити тест на Ковід, то за доступною ціною ви можете це зробити на сайті https://medbioshop.com.ua/.

На даний момент для діагностики SARS-CoV-2 є такі можливості:

  • виявлення вірусної нуклеїнової кислоти (РНК);
  • виявлення вірусного антигену (білки);
  • виявлення антитіл проти вірусу, що у організмі.

Метод виявлення вірусної РНК використовується як в усьому світі для первинної діагностики та виявлення випадків захворювання на COVID-19. Перевага тесту полягає в його здатності виявляти наявність вірусу на ранній стадії захворювання, що допомагає негайно ввести карантин. Ще однією перевагою тесту є достовірність результатів. Вірусна РНК може бути виявлена  за допомогою так званого класичного методу ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) у реальному часі (real-time PCR, Polymerase chain reaction), для якого необхідна спеціальна апаратура та навчені лабораторні фахівці, а також налагоджений лабораторний процес.

Аналогічний метод використовується в лабораторіях Департаменту здоров'я, таким чином можна провести велику кількість досліджень. Крім того, у лікарнях у відділеннях приймального спокою та інтенсивної терапії доцільно виявлення вірусної РНК також за допомогою технологій POCT (Point-of-care testing), які не вимагають наявності спеціально навченого персоналу та чия пропускна здатність нижча, проте швидкість отримання результатів вища. Виявлення вірусної РНК є єдиною методикою, яку на даний момент акцептує як Всесвітня організація охорони здоров'я (WHO), так і Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC).

Пропоновані (експрес-) тести виявлення антигену, зазвичай, мають дуже низьку чутливість проти методом виявленням вірусної РНК, що дає багато помилково-негативних результатів. Їх використання швидше принесе більше шкоди, ніж користі – багато інфекційно небезпечних пацієнтів з COVID-19, чиї тести дали помилково-негативні результати, можуть припинити карантин. Фактично це означає, що на додаток до повторної перевірки нечисленних позитивних результатів у фазі одужання, з'явиться необхідність перевірити повторно багато помилково-негативних результатів, щоб отримати адекватну картину. Відповідно до недавніх рекомендацій ВООЗ щодо стратегії лабораторної діагностики COVID-19, нині тести на антигени не рекомендуються для клінічної діагностики.

Тест на антитіла до збудника COVID-19 визначає реакцію організму на вірус, для розвитку якої потрібен певний час. Згідно з даними останніх досліджень, антитіла до коронавірусу з'являються через 10 днів після появи симптомів захворювання. Оскільки протягом усього цього часу пацієнт інфекційно небезпечний, ясно, що тест на антитіла не підходить для ранньої діагностики захворювання та прийняття рішення щодо необхідності карантину. Проте, як ВООЗ, так і ECDC визнали, що виявлення антитіл може бути потрібним для проведення подальших епідеміологічних досліджень. Для аналізу на антитіла як пробний матеріал використовується кров.

Більшість експрес-тестів, що пропонуються на даний момент, засновані на виявленні антитіл до вірусу. На додаток до того факту, що дані тести не підходять для раннього виявлення захворювання, відсутній огляд якості наданих тестів (в т. ч. щодо їх чутливості та специфічності).

В результаті, згідно з наявними на сьогоднішній день знаннями і технологіями, єдиним надійним методом ранньої діагностики та виявлення інфекційних випадків захворювання COVID-19 є тест на виявлення вірусної РНК SARS-CoV-2, який проводиться в лабораторії, який в основному робиться з мазка, взятого тампоном з носоглотки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 77)
Попередня новина: Доставка цветов: главные ...
Наступна новина: У Рівненській області суд ...

КОМЕНТАРІ