Повідомлення про пошкоджене майно: як його скласти

Повідомлення про пошкоджене майно: як його скласти

20.04.22 16:32 2 470

Російсько-українська війна, яка ввійшла в активну фазу 24 лютого 2022 року, спричинила багато страждань та збитків. Українці втрачають близьких, залишаються без майна та роботи. Поки тривають бойові дії, Міжнародний суд не починає розгляд позову України про репарації. Але починати збір доказів та процес відшкодування втраченого майна українці можуть вже зараз. Для цього слід зафіксувати втрати та повідомити державу. Онлайн-портал Гід з державних послуг розповість, як це зробити, які потрібні дані та куди звернутися по допомогу в разі складнощів.

Як скласти повідомлення?

Для надсилання повідомлення про знищену нерухомість власнику об’єкта (фізичній особі) слід встановити мобільний додаток Дія. Також можна скористатися послугами ЦНАПу чи нотаріуса незалежно від чинного місця проживання особи.

Автентифікувавшися на порталі Дія, потрібно заповнити всі поля максимально точно, ввести дані про об’єкт (адреса, площа, кількість зареєстрованих осіб, чи належить до культурної спадщини), фото та опис наявних пошкоджень. Також слід залишити контактні дані.

Після заповнення Дія миттєво сформує заяву, яка надійде органам влади. Це потрібно, щоб з’ясувати обсяг збитків та віднайти кошти на їх відшкодування.

Важливі моменти

На даний момент точні терміни виплат або інших видів компенсації невідомі. Вони будуть прописані у законопроекті №7198, який прояснить всі кроки отримання компенсації.

Подавати дані слід, враховуючи такі деталі:

  • Зараз приймаються повідомлення про пошкодження лише житлових будинків та квартир. Нежитлова нерухомість, техніка чи транспорт поки що не враховуються.
  • Подати заяву можна, знаходячись у будь-якому місці світу.
  • Якщо у житла кілька співвласників, подавати повідомлення від кожного не потрібно, достатньо одного.
  • Надавати дані через Дію може лише власник житла. Ані орендарі, ані сусіди чи родичі зробити цього не можуть.
  • На один об’єкт – одне повідомлення.
  • Якщо постраждав будинок, але квартира залишилася неушкодженою, заяву складати не потрібно.
  • Надавати повідомлення слід про майно, пошкоджене в результаті бойових дій, диверсій, терактів, що сталися внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України починаючи з 24 лютого 2022 року.

Згодом буде створено комісію, яка перевірятиме наявний стан речей з указаним у повідомленні. Відповідно до цього буде нараховуватися компенсація чи надаватися інше житло.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 64)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
bancher - 20.04.22

хорошая идея.

аватар країна
marsel_tax - 20.04.22

Вы Преувеличиваете.