Коли потрібен техпаспорт на гараж і як його отримати?

Коли потрібен техпаспорт на гараж і як його отримати?

08.06.22 17:22 8 525

За визначенням гараж є капітальною спорудою, тому його потрібно вносити до реєстру нерухомості і проводити технічну інвентаризацію. В результаті успішного проходження перевірки буде виданий технічний паспорт.

Що це за документ і навіщо він потрібен?

Почнемо з того, що техпаспорт не є правовстановлюючим документом. Так, він містить дані про власника, але не підтверджує самого факту володіння гаражем. А відсутність цього документу не загрожує вам ніякими серйозними наслідками. Так навіщо ж він тоді взагалі потрібен?

Згідно з чинним законодавством виготовляти техпаспорт потрібно, коли змінюється власник гаражу. Проблема полягає в тому, що ви просто не зможете купити гараж і оформити свідоцтво на право власності, якщо у вас на руках не буде техпаспорту.

А якщо ви є безпосереднім власником і вирішили продати гараж, то теж не зможете оформити угоду без даного документу. Навіть здати в оренду гараж без техпаспорту не вийде. Жоден нотаріус не візьме на себе відповідальність для посвідчення угоди, а державний реєстратор не зможе внести необхідні дані до реєстру нерухомості.

Обов'язковою є наявність техпаспорту і для проведення приватизації, коли гараж переходить у приватну власність з кооперативу. З таким документом на руках ви без зусиль зможете взяти будь-яку виписку з держреєстру або узаконити реконструкцію.

Як оформити техпаспорт на гараж?

Процедура оформлення досить проста, забирає буквально кілька днів:

  • Підготуйте пакет необхідних документів: паспорт, ідентифікаційний номер власника, свідоцтво на право власності, договір купівлі-продажу, документи на землю і т. д.
  • Подайте заявку на виготовлення техпаспорту в державну або приватну організацію. Обов'язково переконайтеся, що обрана вами організація має ліцензію на проведення інвентаризації. Замовити техпаспорт можна на сайтi https://bti-service.com/tehpasportua/pasport garaj-ua/
  • Укладіть договір. Якщо знадобляться додаткові документи, персональний фахівець повідомить вам про це. Вам залишиться тільки обговорити зручний день і час, коли інспектор прийде на об'єкт для вимірів.
  • У призначений день і час прийдіть в організацію для отримання техпаспорту на гараж.

Виїзд фахівця на об'єкт є обов'язковим, цього вимагає інструкція, тому спочатку завершіть всі реконструкції та ремонтні роботи, а вже потім запрошуйте фахівця.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 90)

КОМЕНТАРІ

аватар країна
SweeneTodd - 08.06.22

ну що тут скажеш ...

аватар країна
Rebe124 - 08.06.22

Дуже пізнавально. Дякуємо.

аватар країна
agv14 - 08.06.22

Большое спасибо, прикольно написанно креативно

аватар країна
SAM_POSEBE - 08.06.22

Вы не правы.

аватар країна
SatanicFox - 08.06.22

З уводольствіем потиснув би автору руку, його сайт - диво.

аватар країна
patisska - 08.06.22

Это уже далеко не новость, я об этом пару месяцев назад читал.

аватар країна
Kftol - 08.06.22

Дякую за статтю

аватар країна
bumshakalaka071 - 08.06.22

Завжди приємно читати розумних людей