Переваги використання коффердаму при лікуванні зубів

Переваги використання коффердаму при лікуванні зубів

18.08.22 22:48 0 630

Коффердам - це спеціальна кольорова латексна пластина, за допомогою якої стоматолог відмежовує під час процедур зуби, що обробляються (один або кілька) від решти ротової порожнини.

Фахівці професійних стоматологічних клінік використовують цю ізолюючу систему для якіснішої роботи та забезпечення найкращих результатів ендодонтичного лікування (маніпуляції на кореневих каналах), герметизації фісур та відновлення коронкової, тобто виступає над яснами, частини зуба.

У відношенні художньої реставрації слід зазначити, що коффердам просто незамінний при ремонті сколів керамічних вінірів у ротовій порожнині пацієнта, при створенні реставрацій з так званого когезивного золота, при прямих композитних реставраціях і при адгезивній фіксації цільнокерамічних і композ.

Також коффердам може бути дуже корисним при проведенні процедури відбілювання зубів офісним методом і при прямому шиновані, покликаному зміцнити зуби та попередити їх розхитування та випадання на тлі запущеної патології пародонту.

Застосування коффердаму під час стоматологічних маніпуляцій дає такі переваги:

 

  • коффердам зводить до мінімуму проникнення мікроорганізмів у робочу зону і служить ефективним заходом профілактики перехресного інфікування;
  • забезпечує абсолютну сухість усієї робочої зони, надійно захищаючи її від попадання слини, крові та ясенної рідини;
  • дозволяє здійснювати ретельний контроль над ясенними кровотечами;
  • захищає м'які тканини (губи, внутрішню поверхню щік, язик) від ненавмисного травмування під час виконання маніпуляцій;
  • попереджає аспірацію та випадкове попадання шматочків старих пломб, інструментів та їх уламків у ротову порожнину та у просвіт дихальних шляхів;
  • виключає контакт слизової оболонки, що вистилає ротову порожнину, з агресивними розчинами та хімічними реагентами (препаратами для промивання порожнини зуба, кореневих каналів), які можуть стати причиною опіку;
  • робить процедуру комфортнішою для пацієнта, оскільки дозволяє відмовитися від аспіраційних трубок, неодноразових сплювань і полоскань, постійної зміни ватних валиків.

Залежно від того, яка саме планується робота, спеціальним пристроєм, що нагадує дирокол, стоматолог в латексної платівці робить одне чи кілька отворів. Щоб закріпити коффердам на зубах, лікарі можуть використовувати клампи (затискачі з металу або пластмаси), гумові кільця або клини.

Для створення операційного поля кріпиться пластикова або металева рамка, яка найчастіше має U-подібну форму з відкритою частиною, зверненою до носа пацієнта.

Накладення коффердама неможливе за необхідності виконання маніпуляцій на зубах, що знаходяться під мостоподібним протезом, і в тих випадках, коли планують лікувати зуби, на які встановлена брекет-система. За наявності деяких індивідуальних анатомічних особливостей використовувати коффердам може бути складно.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 62)

КОМЕНТАРІ